GENJAC PISAO PIC-U: REPUBLIKA BIH JE LEGITIMAN CILJ

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac uputio je pismo ambasadorima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH zbog, kako je naveo, propagandne kampanje pokrenute proteklih dana iz entiteta RS i Srbije, a povodom Programske deklaracije SDA koja je usvojena na 7. Kongresu te stranke.

Iako za to ne postoji niti jedan argument, ističe Genjac u pismu, Deklaracija se želi predstaviti kao antidejtonsko djelovanje, pa čak i prijetnja za stabilnost i mir.

  • Cilj takve propagande i političkog pritiska je da se zamjenom teza SDA optuži za ono što rade upravo političke snage koji nas optužuju za antidejtonsko djelovanje. Deklaracija promovira identične odredbe o ustavnim reformama kao i programske deklaracije usvojene na našim ranijim kongresima. Programska deklaracija SDA zagovara legitiman cilj, reformu Ustava BiH s ciljem osiguranja ravnopravnosti za sve građane BiH kroz punu implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima. To je na koncu i obaveza svih u BiH, a na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenja Evropske komisije o podnesenom zahtjevu BiH za članstvo u EU – stoji u pismu u koje je Faktor imao uvid.

Generalni sekretar SDA ističe da ta stranka nikome ne prijeti, nema namjeru kršiti postojeći Ustav, niti misli do svog legitimnog cilja, a to je Republika BiH kao država ravnopravnih građana, doći jednostranim i nelegalnim potezima.

  • Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. Jedini način za promjenu uređenja BiH je, dakle, politički dijalog i konsenzus predstavnika svih naroda i građana, kako je to i navedeno u preambuli Deklaracije. SDA ostaje čvrsto posvećena poštivanju postojećeg Ustava i zakona sve dok konsenzusom ne dođe do njihovih izmjena. To smo pokazali i u proteklom periodu našom principijelnom opredijeljenošću za poštivanje vladavine prava – pojašnjava Genjac.

Kada je u pitanju formiranje vlasti, Genjac napominje da poštivanje Ustava i zakona predstavljaju temelj pozicije SDA.

  • Ukoliko bismo odustali od zakonskih obaveza po pitanju ANP-a, to bi značilo da se zakoni i odluke institucija u ovoj zemlji ne moraju poštovati ili da se mogu poštovati selektivno, onako kako kome odgovara. Uslijedila bi potpuna destabilizacija i slobodno se može reći anarhija, jer bismo na koncu imali formirane institucije vlasti čije bi odluke ubuduće bile neobavezujuće – napisao je Genjac.

Nasuprot opredijeljenosti SDA za poštivanje Ustava i zakona, Genjac izdvaja političke snage predvođene predsjednikom SNSD-a, koje već duže od deceniju uporno i sistematično podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

  • Još od propasti Aprilskog paketa ustavnih reformi, Milorad Dodik, u koordinaciji sa centrima moći izvan BiH, intenzivira separatističku politiku koja prijeti potkopavanjem mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji. Već duže od deceniju Dodik na dnevnoj bazi vrijeđa državu BiH, nazivajući je propalom, nemogućom, truhlom, prijeti referendumima o otcjepljenju, javno zagovara pripajanje entiteta RS Srbiji. Pokušava volju entiteta nametnuti državi u oblastima za koje država ima isključivu nadležnost – piše Genjac.

Napominje da Dodik istovremeno Bošnjacima uskraćuje Ustavom zagarantirano pravo na bosanski jezik i vrijeđa bošnjačke povratnike nazivajući ih “okupatorima Podrinja”.

  • Dodikovih uvreda nisu pošteđeni ni visoki predstavnik, kao ni ambasadori (SAD, Njemačka…). Uz sve to, Dodik konstatntno negira genocid i presude međunarodnih sudova, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. Po jednom od njih, Radovanu Karadžiću, nazvan je studentski dom na Palama. Sada ponovo prijeti jednostranim vraćanjem nadležnosti države na entitete i atakom na Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje i pravosudne institucije. Vrijeme je da se navedeno prestane tretirati kao pojedinačni, nepovezani incidenti, nego kao sistematsko provođenje ranije utvrđenih politika, očigledno koordiniranih sa centrima izvan BiH – upozorava Genjac.

U pismu je podsjetio na Deklaraciju sa 5. sabora SNSD-a iz 2015. godine, u kojoj je kao cilj proklamirano otcjepljenje bh. entiteta RS, kao i na deklaraciju srbijanske Srpske napredne stranke (SNS) iz 2013., u kojoj je kao cilj naveden pripajanje bh. entiteta RS susjednoj Republici Srbiji.

  • Želim vam skrenuti pažnju i na indikativne reakcije iz Republike Srbije, koja je kao zaraćena strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zvaničnici Srbije neodmjereno reagiraju na Deklaraciju SDA i navodno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma. Istovremeno, u slučajevima kada je Dejtonski mirovni sporazum zaista i narušavan jednostranim postupcima iz entiteta RS, na koje već godinama upozorava i PIC, iz Srbije izostaju reakcije i osude. Naprotiv, vrlo često se politika Milorada Dodika direktno ili prešutno odobrava i daje joj se podrška – podsjeća Genjac, iskazavši nadu da će ovo pismo pomoći u razumijevanju pozicije i stavova SDA, Programske deklaracije te stranke, kao i stvarnih prijetnji za stabilnost i mir.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE