GLASNOGOVORNIK WHO ZA HAYAT.BA: TRENUTNO POSTOJE DVIJE VAKCINE ZA KORONAVIRUS U POSLJEDNJOJ FAZI TESTIRANJA

Svijet je sada u novoj i opasnoj fazi. Građanima su potpuno razumljivo dozlogrdile mjere koje im nalažu da ostanu kući. Potpuno je jasno države žele otvoriti svoja društva i ekonomije. Ali moram naglasiti da se virus i dalje širi, još je smrtonosan, a mnogi su i dalje ranjivi - kaže u razgovoru za Hayat.ba portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević.

On je istaknuo da je i dalje najbolja prevencija od širenja i eventualne zaraze koronavirusom, održavanje socijalne distance.

– Ostanite svojim kućama ako se osjećate bolesno. Istovremeno savjetujem mnogima da pokriju usta i nos kada kašlju. Također, najbitnije je da nosite maske, te da vodite higijenu, odnosno redovno perete ruke – potcrtava Jašarević.

Naš sagovornik nam je otkrio da se ubrzano radi na pronalasku učinkovitog lijeka i vakcine.

– Naučnici širom svijeta naporno rade na razvoju vakcine, odnosno učinkovitog lijeka za koronavirus. Blizu 140 vakcina je trenutno u razvoju širom svijeta, dok je 13 u kliničkoj procjeni. Obično je za to potrebno nekoliko godina, a čak i uz ubrzani rad, za razvoj vakcine trebat će vremena – istaknuo je.

(Tarik Jašarević)

Pojašnjava da Svjetska zdravstvena organizacija sarađuje s partnerima širom svijeta kako bi se dodatno ubrzo proces istraživanja i razvoja učinkovitog lijeka, ali i osigurao pristup milijardama ljudi.

– Trenutno postoje dvije vakcine koje su u posljednjoj fazi testiranja i očekujemo da će se rezultati naći krajem ove godine, mada u ovoj fazi ne možemo predvidjeti hoće li ona ispuniti potrebne standarde. Prvo ispitivanje vakcina započelo je samo 60 dana nakon što je Kina podijelila genetski niz virusa. To je nevjerovatno postignuće – zaključuje Jašarević.

Podsjećamo, u BiH je u protekla 24 sata zabilježeno 119 slučajeva zaraze, a dvije osobe su umrle.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE