GLAVNI AMERIČKI EPIDEMIOLOG: ASTRAZENECINA VAKCINA JE DOBRO, AKO SE RIJEŠE DVOJBE

Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecina vakcina protiv covida-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti.

  • Mislim da je AstraZenecinavakcina sa stanovišta učinkovitosti dobra, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Evropskoj uniji riješe… učinkovitost vakcine je zaista prilično dobra – rekao je Fauci u utorak za BBC radio.
  • Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu vakcinama drugih kompanijama možda nećemo morati koristiti AZ vakcinu”.

Evropski regulatori ispituju AstraZenecinu vakcinu zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u Americi.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje te vakcine, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE