GLAVNI BRITANSKI EPIDEMIOLOG: PRED NAMA JE DUGA ZIMA, STVARI IDU U LOŠEM SMJERU

Britanske zdravstvene vlasti su u srijedu, dok se nastavlja širiti drugi val novog koronavirusa, priznale da stopa infekcije "nije pod kontrolom" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  • Stvari idu u lošem smjeru – upozorio je vladin naučni savjetnik Patrick Vallance na konferenciji u Downing Streetu. Stopa infekcije i dalje raste i “trenutno nije pod kontrolom”, rekao je.

Premijer Boris Johnson je na toj konferenciji pozvao Britance na “strpljenje” i na “zdrav razum”, upozorivši još jednom da vlada neće oklijevati da donese strože mjere od onih koje su trenutno na snazi.

U martu je zbog pandemije uveden karantin na nacionalnom nivou, a zatim je u ljeto postupno ukinuta.

Nove restrikcije su uvedene zadnjih sedmica, posebno na lokalnom nivou, zbog porasta broja zaraženih.

  • Pred nama je duga zima – upozorio je glavni epidemiolog u Engleskoj Chris Whitty, istaknuvši da broj hospitalizacija, pa i onih na intenzivnoj njezi, ide “u lošem smjeru”.

Ujedinjeno Kraljevstvo, evropska zemlja najteže stradala od koronavirusa, ima 42.143 umrla (+71) i u srijedu je prijavila 7108 novozaraženih. Ukupno ima 453.264 pozitivna slučaja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE