GLEDAJTE U OVE KRUGOVE I OTKRIJTE POD KOLIKIM STE STRESOM

Premda su naši mozgovi ''snažni'' i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i neobično kruti zbog čega ponekad ne registriraju pravilno ovakve optičke iluzije.

Autor ove je japanski psiholog i profesor eksperimentalne psihologije na univerzitetu Ritsumeikan u Kyotu Akiyoshi Kitaoka, koji svoje slobodno vrijeme provodi igrajući se i pokušavajući bolje razumjeti vizualnu percepciju.

Zato često i sam smišlja optičke iluzije, a one najbolje podijeli i na svom Twitter računu.

Ovakve nam njegove iluzije, piše portal Illusions Index, mogu otkriti jesmo li pod stresom i koliko, i to tako da gledamo u krugove najmanje 20 sekundi i vidimo čini li nam se da se okreću. Nakon toga pogled usmjerimo na nešto bijelo i nepomično, na primjer zid.

Ako su slike ostale nepomične, psiholog kaže da nismo pod pretjeranim stresom.

Ako se krugovi lagano vrte, vjerojatno trebamo manji odmor, a ako se ubrzano kreću u krug, ovaj psihijatar kaže da je – pravo vrijeme za duži godišnji!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.