GLJIVAMA SE OTROVALO VIŠE OSOBA U DVA BH. GRADA: EVO KAKO PREPOZNATI SMRTONOSNE

Trovanje gljivama registrovano je ovih dana u Banjoj Luci i Doboju.

Četvero pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju – gljive da beru samo oni koji ih dobro poznaju.

Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

  • U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro – rekla je doktorica u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjoj Luci.

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije – prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri sata od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banje Luke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporučuje izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

  • Za nadraživanje se može popiti i mlaka-slana voda. I odmah se javiti ljekaru. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest sati – naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke – crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 posto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele – imaju bijele listiće i bijele stabiljkice.

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuelni divlji šampinjoni vrlo često miješaju sa bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

  • Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti – pojasnila je Lolić, pišu Nezavisne.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na pijacama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebalo da dobro poznaju ono što beru, kupuju i jedu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.