GOJAZNI TINEJDŽERI IMAJU POVEĆAN RIZIK OD SRČANOG UDARA U ODRASLOJ DOBI

Tinejdžeri koji se bore s prekomjernom tjelesnom težinom ili oni koji su pretili vjerovatno će imati srčani udar u odrasloj životnoj dobi, pokazala je nova studija.

Istraživači su analizirali podatke skoro 1,7 miliona muškaraca u Švedskoj rođenih između 1950. i 1987. koji su prošli opsežna fizička ispitivanja kada su s 18 godina počeli obaveznu vojnu službu. Praćeni su do 46. godine, a neki i do 64. godine.

Ilustracija

Za to vrijeme, u ovoj grupi prijavljeno je više od 22.000 srčanih udara (sa smrtnim ishodom ili bez njega) koji su se dogodili u prosječnoj dobi od 50 godina. Viši indeks tjelesne mase (BMI) u dobi od 18 godina bio je povezan s povećanim rizikom od srčanog udara prije 65. godine, čak i nakon što su se istraživači prilagodili drugim faktorima.

BMI je procjena tjelesne masti na osnovu visine i težine. Osobe koje imaju BMI 30 ili više smatraju se pretilim. Povećan rizik od srčanog udara počeo je na BMI 20, što se smatra normalnim, a onda je postepeno rastao.

Muškarci koji su u dobi od 18 godina bili teško pretili (BMI 35 ili više) imali su više nego utrostručen rizik od srčanog udara kasnije u životu, pokazala je studija predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog društva kardiologa u Parizu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.