GOLETIĆ U DDBIH: DOK NE BUDEMO IMALI DOVOLJAN BROJ VAKCINA, POŠTIVANJE MJERA JE NAJSNAŽNIJI ALAT U OVOJ BORBI

Gost današnje emisije Dobar dan BiH bio je Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i voditelj Laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina danas je dobila donaciju pet hiljada komada, odnosno 10 hiljada doza vakcine protiv koronavirusa od Srbije. Vakcine su proizvedene pod brendom Astra Zenece u Indiji. Čeka se odobrenje Agencije za lijekove BIH kako bi u našoj zemlji otpočela vakcinacija.

O vakcinaciji, ali i o koronavirusu i njegovim mutacijama razgovarali smo sa profesorom Goletićem.

Hayat
  •  Ja na to gledam kao na dobronamjeran dobrosusjedski čin. Što se tiče same vakcine, želim podsjetiti da je Indija svjetska velesila u nauci i tehnologiji. Oni su u top pet zemalja svijeta i jedna od zemalja koja je poslala svoju misiju na mars. Proizvođač vakcina, u ovom slučaju Astra Zeneca, ne daje tek tako i olako licencu za proizvodnju vakcina bilo gdje u svijetu pa i u Indiji. U tom smislu, zaista mislim da nema nikakvih posebnih razlika, ili gotovo nikakvih razlika, od onih proizvedenih u Velikoj Britaniji ili Švedskoj i ove u Indiji. Nema razloga za zabrinutost ljudi koji će eventualno biti u prilici ili imati sreću da se vakcinišu ovom vakcinom – istakao je profesot Goletić na početku razgovora, te naglasio da je i ovako ograničen broj vakcina jako dobrodošao.
  • Kao virusolog mogu reći da zasigurno dobar dio krivice za pogoršanu epidemiološku situaciju jeste činjenica da unutar KS i BiH imamo cirkulaciju i takozvanih varijantnih sojeva. Podsjećam, da smo još prije dvije sedmice utvrdili cirkulaciju takozvanog britanskog soja, ali osim njega smo utvrdili i takozvani češki soj koji se odlikuje izrazito lahkom prenosivošću. Sve je to sigurno moglo na negativan način uticati na pogoršanje epidemiološke situacije – kazao je profesor, te dodao da je tokom proteklog produženog vikenda imao priliku vidjeti kako se tek izvan Kantona Sarajeva ne poštuju preporučene mjere.
Hayat
  • Znam da je vrlo nepopularno i da će biti moguće neprimjerenih komentara, ali mi zaista dok ne budemo u prilici da imamo na raspolaganju dovoljan broj vakcina i dovoljan broj vakciniranih ljudi, ne smijemo zaboraviti da moramo poštivati epidemiološke mjere, jer je to najsnažniji alat u ovoj borbi – istakao je profesor Goletić.
  • Kao čovjek koji je učestvovao u pregovorima sa predstavnikom Pfizera u septembru i oktobru, mogu reći da smo mi zaista pokušavali da napravimo sve što je moguće da bismo tu vakcinu imali pravovremeno. U tom kontekstu zaista smatram da smo napravili sve što je bilo do Federacije dok nismo zakucali na državni nivo, ali bojim se da imamo situaciju da se želi pokazati da ova država nije funkcionalna. Ja sam uvjeren da to nije tako. Ono što radim ja i moja ekipa na fakultetu, želimo upravo pokazati suprotno – kazao je profesor Goletić.

Pogledajte video OVDJE.

(Ismar Imamović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE