GORDANA TADIĆ STOPIRALA SAVČIĆEVO HAPŠENJE: RAZOTKRIVEN JE KOMPLETAN SCENARIJ, EVO ŠTA SE SVE DEŠAVALO

Više nema dileme. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić lično je u decembru 2019. godine zabranila hapšenje Milomira Savčića, ratnog komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske RS-a, koji je optužen za genocid u Srebrenici i koji je u avgustu ove godine pobjegao iz BiH.

Svi detalji u vezi sa “stopiranjem” hapšenja generala Savčića navedeni su u internom izvještaju Tužilaštva BiH koji je sačinio postupajući tužilac u ovom slučaju Predrag Tomić. Oslobođenje i Istraga.ba u posjedu su ovog “internog” dokumenta koji se nalazi u kabinetu Gordane Tadić. U nastavku ćemo citirati ključne detalje Tomićevog izvještaja sačinjenog u septembru ove godine.

Potpiši, povuci

  • Dana 3. 12. 2019. godine postupajući tužitelj Tomić je oko 10.50 sati poslao glavnoj tužiteljici u kabinet na paraf naredbu za lišenje slobode Savčić Milomira. Istog dana, oko 11.15 sati, Odobašić Izet je pozvao tužitelja Tomića u svoju kancelariju gdje je bio prisutan i tužitelj Kajganić Milanko, a u razgovoru sa istima interesovala ih je naredba za lišenje slobode koju je donio tužitelj Tomić za dan 5. 12. 2019. godine i da su istu naredbu trebali realizirati pripadnici SIPA – navodi u svom izvještaju postupajući tužilac Tomić.

Tužioc Tomić ovog septembra napisao je opsežan izvještaj o tome zašto Savčić nije uhapšen 2019.

On je, dakle, potpisao naredbu 3. decembra, a hapšenje je bilo planirano za 5. decembar. Ova dva datuma vrlo su bitna za nastavak priče. A evo šta se sve događalo između 3. i 5. decembra te 2019. godine.

Dvadeset i pet minuta nakon što je postupajući tužilac poslao naredbu za lišenje slobode generala Savčića, u svoju ga je kancelariju pozvao tužilac Izet Odobašić. Sastanku je još prisustvovao tužilac Milanko Kajganić.

  • Rukovodilac tužitelj Kajganić Milanko je naveo da se radi o osumnjičenom koji je general i predsjednik Udruženja boračke organizacije u RS, te da se očekuje reagovanje boračke populacije ovog udruženja. Tužitelj Tomić je iste upoznao da se radi o osumnjičenom, koji ima državljanstvo Srbije, i da često odlazi u Beograd gdje ima prijavljeno prebivalište na poznatoj adresi, kao i stan u Bijeljini na poznatoj adresi. Prema obavijesti navedenih tužitelja Odobašića i Kajganića, sa naredbom za hapšenje Savčić Milomira je upoznata i glavna tužiteljica Tadić Gordana, koja se ne nalazi u Tužiteljstvu, a koja je zadužila Kajganić Milanka i Odobašić Izeta da se vidi kako će se hapšenje izvršiti – navodi dalje u svom izvještaju postupajući tužilac Predrag Tomić.

Prema izvještaju, hapšenje i je bilo planirano za 5. decembar 2019. ili, iz Kojićeve perspektive, “prekosutra”

Kada je čuo stav tužioca Kajganića, Tomić je rekao svojim nadređenim da mu se, “ako ima kakva prepreka za hapšenje osumnjičenog”, da pisana odluka glavne tužiteljice.

Pola sata kasnije, 3. decembra 2019. godine oko 11 sati i 40 minuta, u kancelariju postupajućeg tužioca Tomića je došao Izet Odobašić te mu saopćio da je Gordani Tadić poslao SMS u vezi sa parafiranjem naredbe za hapšenje generala Savčića. Tadićeva je dala suglasnost da, umjesto nje, naredbu za lišenje slobode Milomira Savčića parafira tužilac Odobašić.

Savčić banuo na recepciju

  • Nakon što je naredbu o hapšenju Savčić Milomira parafirao Odobašić, krenulo se u dostavljanje Naredbe SIPA i tražilo se postupanje po istoj. Istog dana (3. 12) oko 12 sati i 10 minuta, nakon što je uredno zapakovanu naredbu o hapšenju s prilozima stručna saradnica Šenderović Vanda odnijela na otpremu pošte da se ista dostavi SIPA, telefonom je tužitelja Tomića pozvala Hidić Senada i obavijestila tužitelja da ako naredba za hapšenje nije otpremljena – da se STOPIRA, jer je tako naređeno od glavne tužiteljice Tadić Gordane – piše u internom izvještaju Tužilaštva BiH.

Nakon “instrukcije” iz kabineta Gordane Tadić tužilac Tomić je otišao do prostorije u kojoj se vršilo otpremanje pošte, te “po naredbi glavne tužiteljice stopirao slanje naredbe za hapšenje Milomira Savčića”.

Istog dana, oko 12.30 sati Senada Hidić je, u ime Gordane Tadić, pozvala tužioca Tomića i prenijela mu informaciju da je glavna tužiteljica naredila da postupajući tužilac u slučaju Savčić dođe kod nje u 15 sati. O svim zbivanjima tokom 3. decembra 2019. godine tužilac Tomić je istog dana sačinio službenu zabilješku i ostavio je u spis.

Sastanku održanom 3. decembra 2019. u 15 sati, osim glavne tužiteljice Gordane Tadić, prisustvovali su Izet Odobašić, Sanja Jukić, Milanko Kajganić i postupajući tužilac Predrag Tomić.

  • Rukovodstvo Tužiteljstva je zauzelo stav da odluka o lišenju slobode Savčić Milomira prenoći do sutra (4. 12.) i da se ponovo održi sastanak u 8.30 ujutro (4. 12). Tužitelj Tomić i tužitelj Odobašić su na ovom sastanku insistirali da se osumnjičeni Milomir Savčić po naredbi uhapsi i izvrši pretres prostorija”, navodi se u izvještaju, uz napomenu da je Sud BiH 2. decembra 2019, pod brojem S1 2K026411 19 Krn 2, izdao naredbu za pretres Savčićevih objekata.

Narednog dana, 4. decembra 2019. godine, oko 8.30 sati, tužilac Tomić je pozvao Senadu Hidić kako bi se raspitao zbog čega nema sastanka koji je zakazan dan ranije. Saradnica glavne tužiteljice mu je rekla da se sastanak pomjera za 9.30. I dok je tužilac Tomić čekao početak sastanka u vezi sa lišenjem slobode Milomira Savčića – na recepciji Tužilaštva BiH se “iznenadno” pojavio osumnjičeni general Milomir Savčić u pratnji svog advokata Miodraga Stojanovića.

  • Oko devet sati sa recepcije je pozvan tužitelj Tomić i rečeno mu je da su pristupili advokat Stojanović Miodrag i Savčić Milomir. Nakon desetak minuta tužitelj Tomić je otišao do recepcije i vidio da su došli Stojanović Miodrag i Savčić Milomir, te u razgovoru sa istima obavijestio ih da nisu najavili svoj dolazak, ali da će tužitelj Tomić saslušati Savčića s tim da je potrebno da se sala pripremi za saslušanje – piše u internom izvještaju Tužilaštva BiH.

Kojićev plan

General Savić se tako uspio spasiti hapšenja. A da je sve bilo dogovoreno, potvrđuju snimci presretnutih telefonskih razgovora koje je portal Istraga.ba objavio sredinom avgusta ove godine, nakon što je optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao iz BiH.

Istog dana (3. decembra 2019) kada je tužilac Predrag Tomić od nadređenih zatražio parafiranje naredbe za lišenje slobode Milomira Savčića, tada osumnjičenog generala nazvao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženja nestalih. Savčić je u trenutku razgovora bio sa svojim advokatom Miodragom Stojanovićem, kojem je predao telefon.

  • Odozdo su nam informaciju poslali. Pošto oni hoće da prave priču od toga, vjerovatno vam je rekao general. Ovi naši ljudi dole sugerišu da se sutra ode kod postupajućeg tužioca, da odete Vi i general i da kažete – mi smo došli da damo izjavu u vezi toga. Znači, da se izbjegne taj njihov cirkus, tog hapšenja. I to je meni sugerisao odozdo čovjek naš. Mi imamo tu sigurnu liniju kojom pričamo. Odobašić hoće po svaku cijenu hapšenje, a hoće i ovaj budala, taj Tomić. Ova Tadićka se opire, opire, opire, ali… Jednostavno, neće. Ako sutra ne odete, prekosutra će hapšenje raditi, obavijestio je Kojić generala Milomira Savčića i njegovog advokata Miodraga Stojanovića.

Ovaj razgovor je snimljen 3. decembra 2019. godine. Baš tog dana, prema internom izvještaju Tužilaštva BiH, tužilac Tomić je zatražio parafiranje naredbe za hapšenje generala Savčića. I baš tog dana je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić naredila da se stopira slanje naredbe prema SIPA, tražeći od Tomića i Odobašića da sve “prenoći”. Milorad Kojić, kako se može čuti iz razgovora, kaže da Savčić “sutra mora” otići u Tužilaštvo BiH, jer će “prekosutra raditi hapšenje”. Prema izvještaju Tužilaštva BiH, hapšenje i je bilo planirano za 5. decembar 2019. ili, iz Kojićeve perspektive gledano, “prekosutra”.

Savčić će skoro dvije godine kasnije pobjeći iz BiH nakon što ga je tužilac Tomić optužio za genocid i nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor

  • Ja mogu da idem sutra, kako ću se organizovati, ne znam. Umro mi drug, sahrana. Imam neka suđenja, ali zaboravit ću to. Ja idem sutra. Dolazim na recepciju – dobar dan, dobar dan. Hoću kod tužioca. Ako on hoće spektakl, on će reći, što ste vi danas došli. Ja ću reći – došli smo da damo izjavu. On može reći, nemate vi potrebe da date izjavu, hajte vi kući i da me prekosutra klepi. To je još jedan razlog više, ako naprave to, da mi medijski izađemo i kažemo – ma pi… vam materina, mi smo kod vas bili jučer i rekli evo nas na raspolaganju, ti si rekao ne trebamo vas i uhapsio nas, iznosio je mogući razvoj događaja advokat Miodrag Stojanović.

No, bilo je onako kako je Kojić i rekao. Stojanović je sa Savčićem “nepozvan” otišao u Tužilaštvo BiH 4. decembra i tužiocu Tomiću nije ostavio mogućnost da ga uhapsi. Savčić će skoro dvije godine kasnije pobjeći iz BiH nakon što ga je tužilac Tomić optužio za genocid i nakon što mu je Sud BiH, zbog kršenja mjera zabrane, odredio pritvor. Gordana Tadić je i danas glavna državna tužiteljica. Nepravomoćno razriješena. O sudbini tužiteljice koja je “stopirala” hapšenje optuženika za genocid VSTV će se izjasniti krajem oktobra, piše Avdo Avdić za Oslobodjenje.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČUVAJTE SE OVA ČETIRI DATUMA U DECEMBRU: DEŠAVAĆE SE LOŠE STVARI,...

0
Prema astrolozima, u posljednjem mjesecu ove godine posebno će do izražaja doći četiri izazovna datuma za svaki znak Zodijaka. U tim danima posebnu pažnju trebalo bi obratiti pristupanje problemima, ljudima i pronalasku dobrih rješenja. Valja, takođe, biti posebno oprezan sa reakcijama na druge ljude i situacije.