Kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje korona virusa (SARS-CoV-2), neophodna je primjena određenih mjera, kako bi se djelatnosti i privredni subjekti vratili u funkciju i bili na usluzi građanima.
- Organizovati rad isključivo u baštama objekata.
- Radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova.
- Stolovi u bašti se postavljaju tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.
- Za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.
- Obezbjeđenje dezinfekcije ruku na ulazu u baštu.
- Održavanje fizičke distance osoblja od dva metra.
- Korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika.
- Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se obavlja istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.
- Poželjno korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.
- Obavezna dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.
- Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda u skladu sa preporukom IJZ.