GOTOVO POLA SU DJECA: BROD SA 367 MIGRANATA NAKON VIŠE DANA ČEKANJA ISKRCAN NA KOPNO

Nakon višednevnog čekanja, međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) iskrcala je 367 migranata na kopno na Siciliji.

Brod za spašavanje na moru Geo Barents pristao je u luci Palermo kasno u srijedu.

Migranti na brodu, među kojima je, po riječima humanitaraca, 172 djece, testirani su na koronavirus, a zatim raspoređeni u kampove za obradu i karantenu.

Gradonačelnik Palerma Leoluca Orlanda dočekao je brod u luci, saopćila je novinska agencija ANSA.

Brod je od prošlog vikenda čekao odobrenje da krene prema luci.

Strahovi su rasli jer su meteorolozi prognozirali oluje u regiji jugoistočno od Sicilije i južno od Kalabrije.

U srijedu je brod dobio zeleno svjetlo italijanskih vlasti.

  • Nema riječi kojima bi se izrazila radost i olakšanje na brodu”, tvitao je MSF.

Mnogi migranti kreću prema sjevernoj obali Afrike i ukrcavaju se na brodove kako bi stigli do Evropske unije.

Često stignu u Italiju ili ih prikupljaju pomorske spasilačke organizacije. Ako ih presretne libijska obalna straža, vraća ih natrag.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VUČIĆ U PANICI: VIDJET ĆEMO KO JE PRIJATELJ SRBA I SRBIJE...

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da otpor donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka, prenosi RTS.