GRABAR-KITAROVIĆ PONOVILA DA JE ZEMLJU IZVUKLA IZ REGIONA: BIH JE I NAŠA STRATEŠKA DIMENZIJA

Jedino sučeljavanje uoči prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održano je sinoć.

Iako je aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tokom cijele izborne kampanje ponavljala kako neće učestvovati u debati sa ostalim kandidatima, ipak se, zajedno sa još 10 drugih kandidata, pojavila u studiju HTV-a. 

Na početku debate iskoristila je priliku i još jednom ponovila da je tokom prethodnog predsjedničkog mandata uspjela „Hrvatsku izvući iz regiona“. 

  • Pomaknula sam Hrvatsku iz regiona u srednju Evropu i na Mediteran, tamo gdje i pripada. Nametnula sam pitanje demografije, bila sam prva hrvatska diplomatkinja – kazala je Grabar-Kitarović.

Također, istakla je i da bi blokirala ulazak Srbije u Evropsku uniju dok se ne pronađu nestali građani, a kada je u pitanju migrantska kriza, smatra da treba više izdvajati za opremu vojske i policije.

  • Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod. Mi želimo politiku dobrosusjedstva, ali se beskompromisno borimo za prava hrvatskog naroda. BiH je i naša strateška dimenzija –istakla je Grabar-Kitarović.

S druge strane, većina kandidata kritizirala je politiku koju je aktuelna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a provodila. Posebno su je optužili za odlazak hrvatskih građana iz zemlje, lošu vanjsku politiku, probleme s braniteljima…

  • Nažalost, HDZ-ova politika uvela je Hrvate i Bošnjake u sukob u kojem su pobijedili Srbi. HDZ-u su Hrvati u BiH potrebni samo kada su izbori. Narode u BiH, nemoj dati svoj glas za ruku koja te gura u ponor – poručio je Ivan Pernar.

Kandidat SDP-a Zoran Milanović također se obrušio na Grabar-Kitarović.

  • Imao sam tu čast govoriti na ulasku Hrvatske u EU, bio sam gost u rezidencijama lidera zapadnih zemalja, ali sad saznajem da nas je Grabar-Kitarović uvela u Evropu. Inicijativa tri mora je najlošije društvo u kojem možemo biti, a završava na Balkanu, na Crnom moru. Zemljopis nam baš i ne ide… –rekao je Milanović.

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro istakao je da je žalosno što ništa više nije napravljeno na pronalaženju nestalih.

  • Ništa nije napravljeno ni u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović. Bio je Vučić u posjeti, vidjelo se kako je to izgledalo, a prosvjednike koji su upozoravali na problem nestalih se nazivalo marginalcima. To je politika Grabar-Kitarović – rekao je Škoro. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE