GRAĐANI ISPRED ZGRADE PREDSJEDNIŠTVA BIH: HOĆEMO U EVROPU, NEĆEMO U RUSIJU

Organizatori su ranije naveli svoje zahtjeve.

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine okupili su se građani koji protestiraju pod sloganom ‘Buđenje građana’.

Oni su došli s transparentima na kojima, između ostalog, piše: “Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju”, “Ljudska prava, ne novi genocid”, “Potpisali ste ANP, zovite NATO na Drinu”…

Avaz

KOJI SU NJIHOVI ZAHTJEVI

Zahtjevi građana članovima Predsjedništva BiH su:

  • Zahtijevamo da Predsjedništvo BiH pod hitno objavi poseban izvještaj o napretku BiH ka punopravnom članstvu u NATO savez, objasni razloge za usporavanje ovog procesa te poduzme sve aktivnosti kako bi se ispunili preostali uvjeti u roku od naredna 3 (tri) mjeseca;
  • U cilju ispunjavanja međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, zahtijevamo da Predsjedništvo BiH donese odluku o načinu provođenja nadležnosti Predsjedništva BiH po tački 5.3.h) Ustava BiH kako bi se regulisala koordinacija s međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini i direktno uključili građani u proces reformi u Bosni i Hercegovini.
Avaz
  • Pozivamo Predsjedništvo BiH da organizira međunarodnu konferenciju po pitanju ljudskih prava i građanskih sloboda, u kojoj će učestvovati ne samo institucije BiH, već i građani i nevladine organizacije;
  • Tražimo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozove sve institucije i političke subjekte u Bosni i Hercegovini da poštuju isključive nadležnosti Predsjedništva BiH te ih pozovu da se suzdrže od održavanja bilo kakvih zvaničnih sastanaka, uključujući i one s međunarodnim akterima, na kojima se razgovara o pitanjima iz nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a posebno suprotno već donesenim odlukama Predsjedništva BiH (poput članstva u NATO savezu) ili da sve inicijative za nove odluke imaju uputiti Predsjedništvu BiH na razmatranje;
  • Pozivamo Predsjedništvo BiH da se posebnom odlukom obavežu građanima Bosne i Hercegovine da se odriču svog imuniteta u pogledu krivične odgovornosti za javno iznesenu riječ u vremenu trajanja svog mandata – naveli su ranije organizatori protesta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.