GRAĐANI CRNE GORE ĆE PLAĆATI SEDAM EURA ZA ULAZAK U EU

Građani Crne Gore će plaćati putnu dozvolu za ulazak u zemlje Evropske unije, a naknada od sedam eura je jednokratna, važiće tri godine i odnosi se na više putovanja.

Plaćanje naknade, koje je “Vijestima” potvrđeno iz Delegacije EU u Podgorici, planirano je od kraja 2022. godine.

Prije odlaska u EU, građani će morati da prijavljuju putovanje Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS).

Riječ je o elektronskom sistemu kojim će EU moći da vodi evidenciju o putnicima iz zemalja koje nisu u Šengen zoni, a kojima takođe nije potrebna ni viza za ulazak.

  • Pokretanje ovog sistema za odobravanje putovanja povezano je s potrebom da se identifikuju svi rizici po bezbjednost ili neregularne migracije koje mogu predstavljati posetioci bez vize, prije nego što oni stignu do granica Unije. ETIAS će tako pomoći da se zatvori važan jaz u pogledu informacija i bezbjednosti. Putnici iz zemalja koje imaju koristi od bezviznog režima putovanja u EU, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, nastaviće da tako putuju”, objasnili su iz Delegacije EU za podgorički list.

Pored Crne Gore, ovo se odnosi na još 60-ak zemlja svijeta, među kojima su i sve ekonomije regiona osim KiM.

Evropska komisija je predložila u novembru 2016. uspostavljanje ETIAS-a. Govoreći o uspostavljanju tog sistema, tadašnji predsjednik EK Žan-Klod Junker poručio je tada da “moramo znati ko prelazi naše granice”.

  • Na ovaj način znaćemo ko putuje u Evropu prije nego što uopšte stigne ovdje”, rekao je on.

Iz Kancelarije za evropske integracije, “Vijestima” su rekli da Crna Gora još nije zvanično obaviještena o stavljanju u funkciju ETIAS-a, ali da će pratiti razvoj situacije po ovom pitanju i o tome obavijestiti javnost.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.