GRAĐANI PROTESTIMA USPJELI: ODGAĐA SE PRIMJENA ODLUKE O ZABRANI ABORTUSA

Poljska desničarska vlada odlučila je odgoditi primjenu odluke koja bi dodatno ograničila pravo na abortus. Na tu se odluku odlučila nakon dvije sedmice masovnih protesta širom cijele Poljske.

Vladin zvaničnik je rekao kako su se u vladi konzultirali te kako je potrebno još vremena za dijalog i kako se primjena odluke kojom se abortus praktički u potpunosti brani odgađa.

Podsjetimo, Ustavni sud je prošlog mjeseca odlučio da pobačaj fetusa s kongenitalnim manama krši Ustav te kako takav pobačaj nije dopušten i time je dodatno ograničio propise o pobačaju u Poljskoj, koji su već jedni od najstrožih u Europi.

Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih od 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, što znači da je odlukom Ustavnog suda abortus gotovo u potpunosti zabranjen.

Kada bi ta odluka stupila na snagu, prekid trudnoće bio bi legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Presuda je trebala službeno biti objavljena jučer, a neobjavljena nema pravnu snagu.

Masovni protesti održani su širom zemlje, a na njima su se uglavnom okupljali mladi demonstranti.

Premijer Mateusz Morawiecki apelirao je na razgovore s demonstrantima i opozicionim zastupnicima kako bi se pronašlo rješenje.

Istraživanja pokazuju veliki pad podrške vladajućoj konzervativnoj stranci PiS i njezinom čelniku, zamjeniku premijera Jarosławu Kaczynskom.

Predsjednik Andrzej Duda, čiji su stavovi usklađeni s vladinima, predložio je novi zakon koji bi omogućio pobačaj fetusa s oštećenjima opasnima po život, ali bi zabranio pobačaje zbog poremećaja poput Downovog sindrom.

Ipak, čini se kako taj prijedlog neće dobiti dovoljnu potporu u parlamentu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.