GREŠKE KOJE ČINITE TOKOM PRIPREME ČAJA, A ZBOG KOJIH ON POSTAJE NEZDRAV

Poznati i profesionalni kušač hrane Martin Isark otkrio je kakve sve greške ljudi prave prilikom kuhanja.

Poznato je da su Britanci glavni konzumatori čaja. Iako se količina mlijeka i šećera razlikuje od osobe do osobe, svi imamo istu metodu prilikom pripremanja omiljenog napitka.

Sačekamo da proključa voda, a zatim u šolju stavimo kesicu sa čajem. Prema ovom konzumentu hrane, svi radimo pogrešno istu stvar, pa čak i vrsni poznavaoci čaja. Stručnjaci smatraju da nikako ne biste trebali koristiti ključalu vodu za pravljenje tradicionalnog čaja, jer će se tako izgubiti njegov ukus, prema njegovim riječima „ništa neće biti bolji od vode iz kupusa“. 

Navodi da je potrebno da se voda ohladi na 80 stepeni. Stručnjaci su objasnili da je ključala voda samo mit o pravljenju čaja. Previše vruća voda ubit će poželjne ukuse i nijanse čaja, tvrdi Isark, prenosi BH doktor.

Međutim, iako je samo pijenje čaja zdravo ako ne pazite šta stavljate, vaša šalica može prilično lako postati nezdrava i možete ju pretvoriti u kalorijsku bombu. Evo grešaka koje trebate izbjegavati.

Previše šećera

Bilo da se radi o kocki šećera, žličici meda, šećer je šećer. Dodavanje malo slatkog u čaj dugoročno vam neće naštetiti. Međutim, ako u šalicu dodate previše slatkog, čaj može vrlo brzo iz zdravog postati nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je pijenje običnog čaja bez dodatnog šećera.

Previše umjetnih zaslađivača

Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite sve te kalorije, čini se da su umjetni zaslađivači s nula kalorija odgovor. Ali jesu li? Iako su se umjetni zaslađivači pažljivo proučavali tijekom godina, istraživači još uvijek nisu uspjeli utvrditi vezu između umjetnih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika.

FDA preporučuje da i dalje ograničite količinu umjetnih zaslađivača, ali ako trebate nešto slatko, to je još uvijek alternativa kojoj se možete okrenuti. Ipak i njih treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Previše mlijeka

Mlijeko je još jedan uobičajeni dodatak šalici čaja, pogotovo crnog. Slično šećeru, i s mlijekom ćete htjeti ograničiti količinu zbog kalija koje ono dodaje. Da, još uvijek je u redu dodati malo mlijeka u čaj, ali pazite da ne pretjerate. 

Kupovni ledeni čaj

Iako na policama trgovina ima nekoliko zdravih čajeva u bocama, većina tih ledenih čajeva je prepuno šećera. Ako planirate uživati ​​u osvježavajućem ledenom čaju iz trgovine, provjerite koliko šećera on sadrži. 

Pretjerujete s čajem

Prosječna količina kofeina u jednoj šalici čaja kreće se od 20 do 40 migrama. Međutim, ako niste oprezni s vremenom biste mogli početi piti previše čaja iz navike i pretjerati s unosom kofeina. Ako planirate smanjiti unos kofeina za svoje zdravlje, pazite koliko dugo vrećicu čaja držite u vrućoj vodi, tako ćete smanjiti kofein, a i čaj neće biti toliko gorak, piše Eat this. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE