GUBI KONTROLU NAD VLASTITIM TIJELOM: KAD SE UZBUDI, ODMAH SE ONESVIJESTI STOTINJAK PUTA NA DAN

Iako ostane pri svijesti, 35-godišnja naučnica prilikom napada prvo izgubi sposobnost govora i vida, a zatim i kontrolu nad vlastitim tijelom, te padne u duboki san što najčešće potraje između 30 sekundi i pet minuta.

U nekim je situacijama zaista imala sreće što je ostala živa.

Claire Allen iz Cambridgea pati od rijetkog oblika poremećaja narkolepsije zbog kojeg zaspi i do sto puta dnevno. Napade joj potiču snažne emocije poput straha, iznenađenja ili smijeha.

Iako ostane pri svijesti, 35-godišnja naučnica prilikom napada prvo izgubi sposobnost govora i vida, a zatim i kontrolu nad vlastitim tijelom, te padne u duboki san što najčešće potraje između 30 sekundi i pet minuta.

Danas Claire doživi svega nekolicinu napada u mjesecu zahvaljujući novoizumljenom lijeku za narkoleptičare Xyrem.

  •  Napade uzrokuje emocionalno iznenađenje ili šok, ali smijeh je definitivno najjači okidač. Prije nekoliko godina prekinula sam s uzimanjem svih lijekova zbog suđenja i iskusila pravo značenje mojih simptoma – oko stotinu kolabiranja dnevno. Primijetila sam da se događaju učestalije prilikom socijalnih kontakata s drugim ljudima, možda zato što sam tada više svjesna. Uopće nema boli, ali prvo gubim sposobnost govora, pa ne mogu upozoriti na to što mi se događa – rekla je Claire za Telegraph.

Narkolepsija joj uzrokuje ozbiljne poremećaje u obrascima spavanja, pa se Allen, koja radi kao istraživačica u Britanskom Antarktičkom društvu probudi i do 30-ak puta tokom noći.

Neki od primjera koje je Claire iskusila u posljednjih pet godina od početne dijagnoze narkolepsije zaista su začuđujući. U nekim je situacijama zaista imala sreće što je ostala živa:

1. Kolabirala je svaki put kada bi došla u kuću svoje pokćerke jer joj je silno uzbuđenje što ju vidi izazivali napadaj.

2. Jednom je trčala kako bi se sakrila u grmlju i iznenadila prijatelja, no sama ideja joj je bila smiješna, pa se srušila na sredini ulice ne stigavši do grmlja.

3. Redovito je kolabirala u uredu gdje je radila kada bi joj u susret kroz vrata ušao netko iznenada.

4. Prelazeći ulicu, Claire se srušila usred raskrižja nakon što joj je prijatelj ispričao nešto smiješno.

5. Jednom prilikom prijatelj joj je doviknuo ‘Bok’ dok je vozila bicikl. To ju je toliko iznenadilo da je pala s bicikla i zaradila lakše povrede.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POGLEDAJTE PRIVOĐENJE TROJCA IZ BIH: TVRDILI DA ZNAJU GDJE JE NESTALA...

0
Trojica muškaraca koje je sinoć uhapsila Federalna uprava policije (FUP) po nalogu srbijanske policije, dovedeni su sinoć u prostorije FUP-a u Sarajevu na daljnje postupanje.