Ovo jelo je vjerovatno pretrpjelo odredjene promjene.
Danas ima više varijanti i različitih sastava. Porijeklo ovog jela pronašli smo u starim kuharima iz naše zemlje. Bosna je oduvijek bila rudarski kraj, zemlja rudnika.
Po nekim izvorima ovo jelo je nastalo iz praktičnih potreba, odnosno to je u početku bilo jelo rudara. Kako rudari nisu raspolagali sa više vrsta mesa i više vrsta povrča ovaj pileći gulaš iako je dosta sličan bosanskom loncu ostao je autentičan u svom izvornom obliku. Svaka izmjena sastava mesa ili povrća pripisivana je bosanskom loncu.
Dakle u srednjovjekovnoj Bosni , rudari su obično sami sebi spremali obrok, posto je trebalo ugalj kopati 12 pa i više sati, koliko se tada dnevno radilo. Oni bi tada sve sastavili u lonac i ostavljali bi ga da se krčka na vatri i po nekoliko sati do obroka.
U čast ovakvog načina spravljanja pilećeg gulaša donosimo vam recept koji je uvažen i i prihvaćen upravo kao jelo rudara iz Bosne.
Treba vam krompir, pileće meso, mrkva, luk, kašika ulja, 2 litra temeljca, nekoliko kasika sirceta, slatka mljevena paprika so i biber. Krompir ogulite, operite i narežite na manje komade. Mrkvu operite i naribajte, a možete je nasjeckati i na sitno.
Operite piletinu i takodjer je narezite na manje kocke. Luk očistite i također nasjeckajte na sitne komadiće. U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru.
Kad se malo zagrije dodajte luk i przite ga nekoliko minuta sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i dinstajte nekoliko minuta, zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i bobiberite pa dinstajte sve joj nekoliko minuta. Dodajte crvenu papriku, promješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem. Ubacite krompiri kuhajte 15 minuta.
Tek kad je gulaš u potpunosti kuhan dodajte sirce. Prokuhajte još minutu i maknite s vatre.
Evo i malog savjeta ako ne volite gulaš da je malo kiselkast jednostavno sirce izbacite iz recepta.
Jelu mozete dodati i druge zacine po svojoj želji i mozete da ga kuhate na laganoj vatri i po nekoliko sati.
Mogućnosti je mnogo zato uživajte u svojim iftarskim soframa uz „Iftar moje nane“ i Mercator.
Pogledajte video OVDJE.