GULAŠ ČORBU SA PILETINOM PRIPREMITE UZ MERKATOROVU PONUDU I ‘IFTAR MOJE NANE’

Jedno jelo ima posebno mjesto na našim jelovnicima, a to je pileći gulaš.

Ovo jelo je vjerovatno pretrpjelo odredjene promjene.

Danas ima više varijanti i različitih sastava. Porijeklo ovog jela pronašli smo  u starim kuharima iz naše zemlje. Bosna je oduvijek bila rudarski kraj, zemlja rudnika.

Po nekim izvorima ovo jelo je nastalo iz praktičnih potreba, odnosno to je u početku bilo jelo rudara. Kako rudari nisu raspolagali sa više vrsta mesa i više vrsta povrča ovaj pileći gulaš iako je dosta sličan bosanskom loncu ostao je autentičan u svom izvornom obliku. Svaka izmjena sastava mesa ili povrća pripisivana je bosanskom loncu.

Dakle u srednjovjekovnoj Bosni , rudari su obično sami sebi spremali obrok, posto je trebalo ugalj kopati 12  pa i više sati, koliko se tada dnevno radilo. Oni bi tada sve sastavili u lonac i ostavljali bi ga da se krčka na vatri i po nekoliko sati do obroka.

U čast ovakvog načina spravljanja pilećeg gulaša donosimo vam recept koji je uvažen i i prihvaćen upravo kao jelo rudara iz Bosne.

Treba vam krompir, pileće meso, mrkva, luk, kašika ulja, 2 litra temeljca, nekoliko kasika sirceta, slatka mljevena paprika so i biber. Krompir ogulite, operite i narežite na manje komade. Mrkvu operite i naribajte, a  možete je nasjeckati i na sitno.

Operite piletinu i takodjer je narezite na manje kocke. Luk očistite i također nasjeckajte na sitne komadiće. U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru.

Kad se malo zagrije dodajte luk i przite ga nekoliko minuta sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i dinstajte nekoliko minuta, zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i bobiberite pa dinstajte sve joj nekoliko minuta. Dodajte crvenu papriku, promješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem. Ubacite krompiri kuhajte 15 minuta.

Tek kad je gulaš u potpunosti kuhan dodajte sirce. Prokuhajte još minutu i maknite s vatre.

Evo i malog savjeta ako ne volite gulaš da je malo kiselkast jednostavno sirce izbacite iz recepta.

Jelu mozete dodati i druge zacine po svojoj želji i mozete da ga kuhate na laganoj vatri i po nekoliko sati.

Mogućnosti je mnogo zato uživajte u svojim iftarskim soframa uz „Iftar moje nane“ i Mercator.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VLADA FBIH IZDVOJIT ĆE 118,2 MILIONA KM ZA IZGRADNJU AUTOCESTA I...

0
Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.