GUVERNER CENTRALNE BANKE ZA HAYAT O SREDSTVIMA MMF-A: SVE MOŽEMO RIJEŠITI U ROKU OD SAT VREMENA

Slučaj bez presedana, dobiju novac i ne koriste ga - tako iz Međunarodnog monetarnog fonda komentarišu oko 650 miliona maraka MMF-a koji još uvijek leže na računu Centralne banke, koja čeka odluku Vijeća ministara BiH da ih distribuira entitetima.

Novac namjenjen za ublažavanje posljedica korona virusa, više od mjesec dana predmet je sporenja. Indikativno ili samo zanimljivo, ova sredstva, u svojoj reakciji na zadržavanje premijera Federacije u pritvoru, u reakciji spominju HDZ i HNS.

Sada zahtjevaju raspodjelu po hitnom postupku. Možda zvuči kao ucjena, ali nećemo se upuštati u tumačenja.

S jedne strane imamo stav da HDZ-ov ministar finansija drži sredstva zarobljenim, Bavenda optužuje ministre Bošnjake u Vijeću ministara, s druge strane stiže jasan stav da Vijeće ministara mora donijeti odluku o raspodjeli, iz RS-a, kojima gori i novac trebaju hitno prijete tužbom guverneru Centralne banke.

Zbog svih navoda gost Vijesti u 7 bio je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Zbog najave Milorada Dodika o tužbi protiv guvernera upitali smo da li ga je neko do sada tužio.

  • Ne i ne očekujem da će me tužiti. Centralna banka sve ovo vrijeme jasno ukazuje gdje je problem i gdje je rješenje i govori da Centralna banka i fiskalni agenti da je naša uloga u svemu tome više agentska da provodimo odluke drugih institucija i drugih organa i mi se striktno držimo toga. Radimo po zakonu, poštujući procedure. Tako da ne očekujem bilo kakvu, osim ove verbalne prozivke argumentovano ne, jer ja imam kontrapitanje: „Zašto bi guverner bio protiv da ta sredstva dođu tamo gdje jesu?“. Uostalom, ta sredstva nisu Centralne banke i guverner ne upravlja odnosno Centralna banka ne raspolaže njima. One se nalaze na depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH. Taj račun ima glavni račun i tri podračuna(Ministarstvo finansija i trezora FBiH, RS i Distrikta Brčko), mislim samo na ove transakcije s MMF-om. Podračuni su  dva entiteta i Distrikt Brčko, sada se nalaze na glavnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH. Onog trenutka kada dobijemo instrukcije, odnosno nalog ministra i ministarstva temeljno na odluci kako to stoji u odluci na koju se pozivamo i mi ćemo ta sredstva doznačiti na podračune vrlo brzo. Ja sam to jučer rekao, u sat vremena, kaže u početku razgovora.

Zamolili smo guvernera da riješi konfuziju koja se vještački stavara u javnosti o blokiranju sredstava MMF-a, odnosno ko i zbog čega  su blokirana sredstva MMF-a i gdje se ona sada nalaze.

  • Ta sredstva su blokirana, što se tiče Centralne banke Bosne i Hercegovine, formalno odlukom Vijeća ministara koja je donesena 23. aprila kada je davana ovlaštenja Ministarstvu finansija i trezora odnosno ministru da da pomisionu notu. Članom 2  Stav 2 je predviđeno da će sredstva raspodijeliti se u skladu sa pismom namjere, posebnom odlukom. Nikada do sada nije bio taj Stav 2 Član 2, da toga nije bilo sredstva bi do sada po memorandumu potpisanom 20. aprila već bila raspoređena na podračune. Međutim, formalno to Centralnoj banci ne daje mogućnost da postupi dalje. Mi smo već dva puta jasno uputili dopise Predsjedavajućem Vijeća ministara sa urgencijom da se donese ta odluka ili da se povuće kako bi se ta sredstva doznačila.
Hayat

Također, na političkoj sceni se od pristizanja MMF-ovih sredstava  govori o tome kako guverner manipulište novcem. Softić takve  navode odbacuje jer kako kaže oni su fiskalni agenti i samo postupaju po odlukama Vijeća ministara.

  • Ne. Mi smo fiskalni agenti i mi ne možemo. Prvo mi nismo vlasnici računa nego Ministarstvo finansija i trezora, drugo mi ne možemo postupiti protivno odluke Vijeća ministara koja je objavljena u Službenom glasniku ili protivno svih odluka i procedura koje definiraju ulogu fiskalnog agenta. I mi to ne želimo zaista, mi smo profesionalni i odgovorni i želimo da poštujemo sve procedure i pravila, objašnajva Softić.

 Odlukom Vijeća ministara od 23.4. prema članu 2, stav 2. Vijeće ministara mora donijeti odluku o raspodjeli sredstava, u skladu sa Pismom namjere.  Ova odluka djeluje potpuno jasno. Zašto onda imamo problem?

  • Vijeće ministara je predvidjelo ili najavilo tu posebnu odluku. Mi smo tražili da se donese da posebna odluka u bilo kakvoj formi. U skladu sa pismom namjere, u skladu sa memorandumom ili da je jednostavno briše da donese novu odluku da nema tog Stava 2. Kad smo pričali o ovoj tužbi, adresa ustvari nije Centralna banka nego Vijeće ministara. Centralna banka ponavljam, može da riješi cijeli proces u roku sat vremena, jer sve je pripremljeno i urađeno i čekamo odluku. Ne možemo raditi na bazi nečijih mišljenja, prozivki jer Centralna banka obavezna je po Članu 3 zakona da radi i da je neovisna u svom poslovanju. Tamo piše decidno od entiteta, političkih partija, agencija, institucija itd. Mi na ovaj način potvrđujemo tu svoju neovisnost i ukazujemo na sve institucije i molimo ih da poštuju neovisnost Centralne banke proceduru. Jer nije Centralna banka samo ovaj aranžman sa MMF-om nego Centralna banka ima mandat kada je u pitanju monetarna politika, monetarna stabilnost, stabilnost domaće valute i mi ni na koji način nećemo kompromitirati Centralnu banku sa ovim. Insistiramo da sve institucije urade posao za koji su odgovorni, kazao je Softić.

Pojedini navode kako u pismu namjere i memorandumu sa MMF-om koji je potpisan piše da sredstva Centralne banke povlače kantoni, međutim  guverner to demantuje.

  • U pismu namjere decidno tamo stoji da će sredstva biti raspodijeljena na entitet Federacija (10 kantona) 62 posto, entitet Republika Srpska 38 posto i da će svi dati po pola od ukupnog iznosa Distriktu Brčkom. Mi smo u tom memorandumu malo korigirali, precizirali da 37,5 posto ide na entitet RS i 61,5 ide na Federaciju i 1 posto na Brčko Distrikt. Nigdje ne stoji kantoni. Što se tiče Centralne banke po zakonu mi ne možemo biti fiskalni agent kantona mi smo samo fiskalni agent entiteta, u ovom slučaju Distrikta Brčko.
Hayat

Da li BIH mora plaćati penale zbog ove situacije, i kamate na kredit koji još nije počela koristiti?

  • Taj kredit je 331 milion eura bio, sada iznosi 648 miliona maraka namijenjen na raspodjeli 61.5,37.5 i 1 posto. Šta to govori? Po tom ugovoru pola procenta se odnosi na naknade MMF-u, kredit je 1,05 posto i promjenjiva je kamatna stopa, 36 mjeseci je grejs period a kredit se vraća u 8 kvartalnih anuiteta. Vrlo izuzetan, povoljan kredit nama vrlo potreban. Mi ne naplaćujemo ovih 648 miliona ministarstvu nikakve naknade. Kredit teče i već se neke naknade plaćaju i snose ga svi ovi kojima trebaju da budu doznačena sredstva. Ponavljam, ovdje ništa nije do Centralne banke. Centralna banka je u potpunosti ispoštovala svoju proceduru, postoji jasna korespodencija između svih nas  mi smokrenuli u ovaj postupak i prije odluke jer smo imali najavu, potpisali smo pismo 11. aprila, mi smo već 16. aprila obavijestili ministarstva šta ko treba da uradi između ostalog tražili smo da nam se promisiona nota dostavi 21. aprila do 11 sati a mi smo je dobili 30. aprila a odluka je bila 23. Vijeća ministara. Znači dovoljno vam je, u svemu je sve potpuno propisano i Centralna banka se toga drži, kaže.

Svima je jasno da se, u ovom kontekstu, duboku umiješala politika. Ima li ucjena i napada? Vidimo da prijetnji tužbama ima…

  • Nema. Mi ovo doživljavamo kao jednu vrstu pritiska na neovisnost Centralne banke, naše je da ostanem dosljedni i tržimo se toga. Znate Centralna banka nije obaveza samo Bosne i Hercegovine, mi smo dio jedne velike porodice i evropskog sistema centralni banaka i sistema u cijelom svijetu kroz Svjetsku banku i monetarni fond. Mi želimo da ostanemo dosljedni ono što je naš mandat i na tome ćemo istrajati. Svjesni smo da bilo šta što može kompromitirat Centralnu banku može čak ugroziti kreditni rejting zemlje. Prema tome, mi to nećemo učiniti i držat ćemo se odgovorno struke i profesionalnosti, sve pozivamo da to učine. Podsjećam, sve je lako vrlo rješivo i mi ne razumijemo gdje je problem, ali mi pozivamo  da nam dostavi ta odluka ili da se stornira da možemo uraditi, poručuje Softić.

Kako vi komentirate činjenicu koju smo spomenuli u uvodu, da HDZ, odnosno HNS, u svojoj reakciji na današnju situaciju s premijerom Federacije, direktno spominju upravo novac MMF-a, iako on nema veze s predmetom „respiratori“, i traže hitno raspodjelu kontonima, koji su, kako navode, naznačeni kao jedinice za raspodjelu novca?

  • Ja to nisam vidio ali vjerujem da je tako. Ponavljam, Centralna banka je neovisna. U pismu namjere ne stoje osim Federacija sa 10 kantona. Centralna banka poštovat će zakon u kojem piše ne prima instrukcije i savjete od političkih partija, agencija i institucija, na to se nećemo obazirat držimo se strogo struke. Ponavljam, Centralna banka ne može biti fiksalni agent kantona, to je stvar federacije tako je dogovoreno. Mi doznačavamo na bazi instrukcija tri ministarstva, doznačavamo sredstva u već dogovorenim procentima. Kako će Federacija ta sredstva dalje distribuirati to je stvar Federacije. Koliko ja znam, ta sredstva su već u budžetu Federacije, tačno naznačena u onim procentima. Za javnost, po memorandumu koji smo potpisali u tačci 1 Centralna banka ima nekoliko obaveza i to je ispunila. U tačci 2 treba da nam Ministarstvo finansija dostavi promisionu notu u skladu sa odlukama Vijeća ministara, nismo dobili ovu jednu odluku. Tačka 4 je raspodjela, tačka 5 da dobijemo instrukcije ministarstava. Vrlo važno dobili smo instrukciju Ministarstva finansija Brčko Distrikta 20. Aprila, Ministarstva finansija FbiH negdje čini mi se 15. Aprila da se doznači samo 50 posto, 200.000.000 KM sredstava. A instrukciju od Ministarstva finansija RS-a dobili smo prije dva dana faksom na koji račun da se doznače sredstva. Možda sam vam sve odgovorio, i o tužbi i svemu ostalom. Gdje je politika, kredit i sve ostalo, poentirao je na kraju razgovora guverner Centralne banke BiH , Senad Softić.

(Emrah Fejzović)

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE