HADŽIBAJRIĆ NAJAVIO RJEŠENJE ZA TRG ALIJE IZETBEGOVIĆA: RADIT ĆE SE REKONSTRUKCIJA UZ ZADRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA I POSTOJEĆIH SADRŽAJA

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je danas da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh književnika, šahovskog platoa i drugo.

  • Razmatrajući sve opcije i prijedloge koji su nam upućeni nakon najave izgradnje podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, odlučili smo se za ono rješenje koje će svima biti najprihvatljivije. Uz podršku naše pobratimske Općine Fatih iz Republike Turske, radit ćemo rekonstrukciju trga, uz zamjenu dotrajalih ploča. Imali smo u opciji dva projekta, jedan je uključivao podzemnu garažu, a drugi koji smo napravili još prije nekoliko godina uključivao je samo rekonstrukciju platoa. Odlučili smo se za drugu opciju i pronašli donatore, te zvanično mogu najaviti da nam za 20-ak dana u posjetu dolazi načelnik Općine Fatih Ergun Turan kada ćemo potpisati sporazum o saradnji. Oni će u potpunosti finansirati ovaj projekat -izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Upravo zahvaljujući odličnim odnosima koje načelnik Hadžibajrić održava sa načelnicima pobratimskih općina iz Republike Turske, u Starom Gradu realizovani su mnogi kapitalni projekti uz ogromnu finansijsku podršku upravo tih općina.

Podsjećanja radi, Općina Osmangazi izdvojila je 600.000 KM za rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Grad Bursa i Općina Osmangazi zajedno sa svojim privrednicima finansirali su restauraciju parka At mejdan i izgradnju Bakr-babine džamije iznosom višim od million konvertibilnih maraka. Izgradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima finansirala je pobratimska Općina Selcukly Konya sa 1,25 miliona maraka.

Općina Silivri je 2015. godine finansirala sa 50.000 KM rekonstrukciju krova na OŠ ”Saburina”, a 2011. godine na Obhodži je izgrađen most Bosansko-turskog prijateljstva za koji je Turska vojna misija u BiH izdvojila 100.000 KM.

Pobratimska Općina Fatih i ranije je učestvovala u projektima Općine Stari Grad. Izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča prije nekoliko godina finansirali su iznosom od 86.000 KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PADAJU SVJETSKE BERZE: STRAH OD ESKALACIJE NA BLISKOM ISTOKU

0
Na evropskim berzama jutros su cijene dionica pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.