HADŽIBAJRIĆ: PRIJE 30 GODINA ODVIJALE SU SE PRESUDNE BITKE ZA ODBRANU SARAJEVA

Povodom 2. maja, Dana Općine Stari Grad, delegacija predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem odala je počast najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećim i najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, saopćeno je iz sarajevske Općine Stari Grad.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što sam dočekao općinsku delegaciju na prvi dan Ramazanskog bajrama. Upućujem iskrene čestitke svima koji obilježavaju 2. maj kao svoj dan, čestitam i Bajram svim muslimanima u Starom Gradu, Sarajevu i čitavoj zemlji – kazao je hafiz Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije, koji je bio domaćin delegaciji pri posjeti Gazi Husrev-begovoj džamiji i turbetu najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao imam džamije Sadrudin ef. Išerić koji je rekao da je Stari Grad srce Sarajeva i Bosne.

  • Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobaru han i druge. Upravo smo okončali projekat unutrašnjeg uređenja džamije, čime je naša džamija, hvala Allahu, uređena u potpunosti. U projektu su učestvovali i Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Mi moramo biti jedno, kao što smo bili 2. maja 1992., tako mora biti i danas – naglasio je Išerić.

Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da se 2. maj, Dan Općine Stari Grad, obilježava od 2001. godine.

  • Ove godine Božijom voljom imamo čast da na isti dan obilježavamo i Dan Općine Stari Grad, kao i prvi dan Ramazanskog bajrama. Velika je čast biti na svim ovim mjestima na današnji dan – izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima prije tačno 30 godina na ovaj dan, na području Sarajeva su se odvijale presudne bitke.

  • Agresorske snage željele su presijeći Sarajevo na dva dijela i osvojiti ga. Uz pomoć naših branilaca ARBiH, MUP-a RBiH to se srećom nije desilo. Zbog toga mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, i ja im se iskreno zahvaljujem na tome – kazao je načelnik Hadžibajrić.

Hadžibajrić je podsjetio na važnost Starog Grada za Sarajevo, BiH, ali i cijelu Evropu.

  • Mnoge zemlje Evrope mogle bi učiti od nas u Starom Gradu o suživotu različitih vjera i nacija. U razmaku od samo nekoliko stotina metara imamo bogomolje svih monoteističkih konfesija. Ovdje se zajedno živjelo oduvijek i tako će biti još mnogo godina – poručio je Hadžibajrić.

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavlja se sutra obilježavanjem Dana šehida.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMOCIJA U VIJEĆNICI: DEKODIRANJE AGRESIJE, BILI SU NAD KARTAMA BIH

0
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine".