HADŽIĆ: POSEBNE SU MI BILE 27. NOĆI MJESECA RAMAZANA

Ramazan iz mog ugla. Mahala. Miris pitaljke. Nanina sofra. Ezan. Kandilji. Iftar. Nanina tulumba i tufahija. Prve su mi asocijacije na ramazan.

 Piše: Azra Hadžić

Odrastanje u maloj sredini, prema mom mišljenju, nosi brojne prednosti. Neke od njih ogledaju se baš u vrijeme praznika. Zajedništvo je ono što krasi svaku mahalu, svaki sokak, posebno u malim gradovima, a ramazanom je to izraženo još više.

Na moju veliku sreću, odrastala sam u dva mjesta. Jednom majčinom, drugom očevom, u oba moja. Ali, oni ramazani koje ću za života pamtiti, bili su u mojim Pljevljima. U porodičnoj kući moje majke u kojoj se i dan danas drži do tradicije i običaja.

Nana kao vrsna kuharica, ramazanima bi pripremala posebne iftare, mome srcu najdraže. Neću nabrajati šta je sve činilo tu njenu sofru, ali znam da je bilo i za sve nas, ali i za sve one koji nisu mogli na takav način osjetiti čari ovog lijepog mjeseca.

Deda je bio zadužen da obavijesti kada se kandilji na obližnjoj džamiji upale, a mi djeca, nas četiri unuke, radosno smo mahalom odlazile po pitaljke.

Posebne su mi bile 27. noći mjeseca ramazana, kada smo Husein-pašinu džamiju posjećivali s posebnom namjerom. Bio je to drugačiji od ostalih odlazaka u džamiju, jer upravo Pljevlja i Husein-pašinu džamiju izdvaja poseban običaj, rijedak skoro u cijelom svijetu.

Pred vjernike se tada iznosi jedinstvena relikvija za koju se vjeruje da je dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s. Mirisnim pamukom prebriše se staklo u kom se dlaka čuva, a vjernici, nakon strpljivog čekanja u redu, koje zna trajati i satima, a tako su posebni bili ti sati, prilaze, dodirnu staklo usnama i čelom i nakon toga dobiju svoje parče pamuka.

Duge, lijepe, ramazanske noći, sehuri, porodica na okupu i srce na mjestu. Ti osjećaji mira, ljubavi i topline koji bi ispunili naš dom, ostaće mi urezani u sjećanju zauvijek.

Godinama nakon toga, sve manje imam priliku provoditi ramazane u Pljevljima. U Sarajevu, zavoljela sam ramazan na posve drugačiji način. Srcu su mi prirasle ramaznske noći na Baščaršiji i iftari i sehuri koje sam provodila sa porodicom koju sam ovdje, sebi, po srcu birala, dok je moja, od Boga dana navikavala da iftari s jednim članom manje.

Ove godine, ramazan nam je svima drugačiji. Nedostajaće mi sve moje porodice, svi moji ljudi. Ali, dočekujem ga, kao i cijeli svijet, sa istim željama upućenim svima, da imamo mir u srcima, radost u domovima, ljubav i zdravlje u našim životima. I da budemo strpljivi.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.