HAFIZ RAFUNA ZA HAYAT: PANDEMIJA NAM JE OPOMENA DA SMO ZABORAVILI DOBROTU I PRAVDU, A PRISVOJILI MATERIJALNO

U mjestu Vranduk, Bosanskoj kući Muzeja Grada Zenica Ajla Arifović razgovarala je sa hfz. Sulejmanom ef. Rafunaom, imamom džamije u Blatuši.

Hfz. Szlejman ef. Rafuna govorio nam je o pravim i istinskim vrijendostima, kao i prelijepom bogatstvu koje imamo priliku vidjti u Vranduku.

Svi smo svjesni situacije u kojoj smo se našli posljednjih mjeseci, koja je apsolutno uticala na sve segmente života, pa tako i na džemate . Iza nas je ramazan drugačiji od onih na koje smo do sad navuikli. Ali upravo ovo vrijeme pandemije donosi posebnu poruku istakao je i hfz. Rafuna.

  • Ovo je vrijeme komformizma kad su se ljudi uspavali i  upravo ova pandemija nas je vratila i resetovala u ritam koji je naš habituski, vjerski . Mnogi su sad počeli da shvaćaju da život ima i drugih dimenzija , a ne samo materijalistički pristup . Iako je drugačiji ramazan i Bajram, vjernik zivi takav živo u bilo kakvoj situaciji . Sam kraj ramazana i Bajram su zasnovani na jednom sartu ,ispunjen je prvi uslov za namaz  da bude čisto tijelo, odijelo i mjesto gdje će se klanjati , svakm vjerniku je bitno da bude čist i s vana i unutra.
Hayat
  • Prvi dio ramazana smo proveli u potpunoj izolaciji , imali smo vremena da razmišljamo , prosudjujemo i da osjetimo ramazan iz jedne druge perspektive , a to je opuštenost, relaksiranost ,nismo bili zgusnuti sa terminima , imali smo priliku  da namaz osjetimo lično , a ne zbog drugog i zajendice , nekad se treba izvući u drugi, treći saf , pa malo vidjeti kako to ja klanjam , kao se ponašam.  Možemo izvući pouku iz ove pandemije da je zaista čovjek zaboravio na neke univerzalne vrijednosti , dobrotu , pravdu , jer se sve to nekako u slikama , Facebooku , društvenim mrežama , statusnom pitanju , da li imam dobro auto , kuću , mobitel,  odmaklo od čovjeka, ova nas je pandemija vratila sebi , porodici, nekim vrijednostima koje smo malo bili zaboravili , naravno prilika je i da to očuvamo, nadam se da ćemo sačuvati tradicionalne vrijednosti i nakon pandemije- kazao je hafiz.

Video pogledajte i OVDJE.

(Ajla Arifović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE