HAKIJIN POVRATAK U DOMOVINU: ŽELJA ZA RODNIM KRAJEM JAČA OD LAGODNOG ŽIVOTA U TUĐINI

Narodna izreka „Svuda prođi, svojoj kući dođi“ najbolje opisuje životni put Sanjanina Hakije Eminića, koji se nakon četiri decenije života u Njemačkoj i SAD vratio u rodni kraj i počeo se baviti voćarstvom.

Nakon 40 godina rada u inostranstvu kod Sanjanina Hakije Eminića probudila se želja za povratkom u rodnu Bosnu.

Život ga je iz Bosne odveo, početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, u Njemačku a onda u Sjedinjene Američke Države gdje je usavršio zanat, pokrenuo biznis i na kraju dočekao penziju.

No, unatoč uspjehu nije bio u potpunosti zadovoljan jer mu je nedostajala njegova zemlja, rodni grad i ljudi. I tako je nakon četiri decenije života u tuđini donio odluku zbog koje se nije pokajao, piše RTV USK.

Vratio se u rodni grad i na parceli od 15 dunuma zasadio je voće, 30 sadnica kestena, 120 oraha, oko 100 lješnjaka, te 60 sadnica domaćih sorti krušaka, jabuka, šljiva, bijelog i crnog duda i ostalog voća. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAJUŽA KUĆA NA SVIJETU: SAV NAMJEŠTAJ JE IZRAĐEN PO MJERI I...

0
Iako mnogi vlasnici nekretnina možda ne žude za titulom najuže kuće na svijetu, austrijski umjetnik Ervin Vurm ju je zaslužio svojom „umjetničkom instalacijom” prikladno nazvanom „uska kuća”.