HALEBIĆ PREDSTAVIO REBALANS I KORONA ZAKON: PUT ZA OPORAVAK I RAZVOJ EKONOMIJE KS

Skupština Kantona Sarajevo u četvrtak će po hitnom postupku razmatrati rebalans budžeta i Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Radi se o ključnim dokumentima za stabilizaciju privrede koje je Vlada KS usvojila na jučerašnjoj sjednici.  O najvažnijim stavkama koje predviđaju rebalans i “korona zakona“ za Vijesti.ba je govorio ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

Stabilizacija i razvoj

Halebić kaže da rebalans budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu predviđa smanjenje prihoda i uravnoženje rashoda u skladu sa smanjenim projiciranim prihodima.

  • Iako će Izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo podrazumjevati manji priliv osnovnih poreznih prihoda koje ubire Kanton njime se postiže fiskalna stabilnost i onemogućavanje stvaranja obaveza koje se neće moći izvršiti. Iako je jedan od ciljeva rebalansa fiskalna stabilizacija Kantona Sarajevo i pomoć privredi on je zadržao elemenat razvojnog karaktera te će se kroz kapitalne projekte pokušati održati i poduprijeti privredna aktivnost i pomoć u oporavku ekonomije u Kantonu Sarajevo, kaže Halebić.

S  tim u vezi ističe pozicije koje su planirane u rebalansu:

Fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa u iznosu od 20.000.000 KM, ostala domaća pozajmljivanja – Sufinansiranje kreditno garantnog fonda u iznosu od 7.900.000 KM, Energetska efikasnost u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade u iznosu od 6.000.000 KM, Energijska efikasnost u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u iznosu 4.165.000 KM, Kapitalni transferi Gradu i općinama u Ministarstvu kulture i sporta koji iznose 3.150.000 KM, Izgradnja saobraćajnice i transverzala u iznosu od 10.000.000 KM, Izgradnja zgrade na trasi Južne longitudinale u iznosu od 5.000.000 KM, potom Realizacija projekata izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica i vlastito učešće za projekte EBRD-a i EIB-a u iznosu od 12.000.000 KM, Izgradnja i opremanje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate u iznosu od 5.972.294 KM, Adaptivno upravljanje saobraćajem u iznosu od 8.000.000 KM, Izgradnja i rješavanje imovinsko pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama u iznosu od 14.485.128 KM, Rekonstrukcija, rehabilitacija i investiciono održavanje puteva i mostova u iznosu 19.918.609 KM, Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo u iznosu od 4.950.000 KM, Nabavka opreme za realizaciju Projekta prevencija raka debelog crijeva i raka dojke u Kantonu Sarajevo u iznosu od 4.000.000 KM, Nabavka robne rezerve u iznosu od 6.618.790 KM, Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na području KS – vodne naknade u iznosu od 6.344.457 KM.

  • Iz inostranih kreditnih sredstava planirani su sljedeći projekti: Projekat izgradnje Univerzitetske biblioteke u iznosu od 2.000.000 KM, Projekat sanacije vodovodnog sistema KS u iznosu od 20.558.300 KM, Projekat izgradnje saobraćajnica i transverzala (Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj) i IX transverzala u iznosu od 20.158.300 KM, Projekat obnove voznog parka za javni linijski prevoz putnika u iznosu od 29.737.450 KM, Projekat sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu u iznosu od 29.737.450 KM kao i Projekat izgradnje saobraćajnice Južna longitudinala u iznosu od 4.011.660 KM, kaže Halebić za Vijesti.ba.

Korona zakon

Kada je riječ o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, Halebić kaže da je taj zakon predviđa donošenje kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu Kantona Sarajevo u roku od 7 dana nakon donošenja zakona.

  • Najvažnije stavke koje predviđa Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo su: oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi, oslobađanje od plaćanja sudskih taksi pri upisu u sudski registar i brisanju privrednog društva iz sudskog registra, te u postupku stečaja i likvidacije, potom ukidanja od plaćanja naknade za opće korisne funkcije šuma kao i prenamjena namjenskih sredstava regulisanih kantonalnim zakonima, kaže Halebić.

Dodaje da zakon također predviđa i oslobađanje od plaćanja članarine Turističkoj zajednici, oslobađanje od plaćanje komunalne takse za istaknutu firmu za privredna društva i fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost a koja prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost kao i ukidanje naknade članovima nadzornih i upravnih odbora.

  • Navedene takse, članarine i naknade neće se plaćati u periodu od dana stupanja na snagu ovog zakona i 60 dana po prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa COVID-19), kaže Halebić.

Ukidanje reprezentacije

Dodaje da je također predviđena i mogućnost korištenja namjenskih sredstava u svrhu trošenja i mimo onih određenih u relevantnim zakonima što daje određenu fleksibilnost budžetskim korisnicima u izmirenju njihovih troškova i realizaciju zakonom predviđenih obaveza.

  • Ovim zakonom je predviđeno i ukidanje sredstava reprezentacije, putnih troškova, stručnog obrazovanja, ugovora o djelu i naknada za rad u komisijama. Predviđa se i umanjenjesredstva za prevoz i gorivo, nabavku materijala i sitnog inventara, sredstva za energiju, sredstva za komunikaciju i komunalne usluge, transfere pojedincima, transfere neprofitnim organizacijama, kapitalne transfere i druge rashode.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SAHRANJEN HUMANITARNI RADNIK UBIJEN U IZRAELSKOM ZRAČNOM NAPADU U GAZI

0
U poljskom gradu Przemyslu u subotu je održana sahrana preminulom poljskom humanitarnom radniku Damianu Sobolu, koji je 1. aprila ubijen u izraelskom napadu na konvoj organizacije World Central Kitchen.