HANKA KAO KRALJICA U IZMIRU: ŠIRIMO LJUBAV I MIR

Zamjenik gradonačelnika Općine İzmir Mustafa Özuslu ugostio je bh. umjetnicu Hanku Paldum koja je u grad došla na 15. Balkanski festival narodnog plesa i kulture iz Bosne i Hercegovine.

Hanka Paldum, koja je otpjevala pjesmu koju je otpjevala nakon ispaljene granate na njenu kuću tokom rata u Bosni, dala je emotivne trenutke.

Umjetnica svjetskog glasa Hanka Paldum, koja je učestvovala  na 15. Balkanskom festivalu narodnog plesa i kulture u organizaciji Gradske općine Izmir, posjetila je zamjenika gradonačelnika Izmirske općine Mustafu Özuslua u svom uredu.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Općine Karsiyaka Atilla Baysak, sin pokojnog Kemala Baysaka, simbol odnosa Bosne i Hercegovine i Turske, predsjednik Svjetske unije useljenika Bosne i Hercegovine Hasan Şehovic i umjetnik Cenk Bosnalı.

Tokom posjete, zamjenik predsjedavajućeg Mustafa Özuslu održao je govor naglašavajući važnost umjetnosti, dok je Hanka Paldum govorila o sjećanju koje je imala za vrijeme rata u Bosni.

Kazavši da su prihvatili muziku i umjetnost u teškim vremenima, Paldum je otpjevala i pjesmu koju je otpjevala nakon topovskog metka u njegovu kuću. Susret je bio poprište emotivnih trenutaka.

“Umjetnost je mir”

Zamjenik predsjednika Özuslu rekao je: „Umjetnost je zapravo jedan od najvažnijih dijelova kulture. Umjetnost mijenja život. Umjetnik je također osoba koja mijenja svijet i život. Umjetnički predmeti. Umjetnost je oprečna. Umjetnost je također mir. Mi smo ljudi koji poznaju patnje Bosne i Hercegovine. Zato je lijepo vidjeti vas ovdje. Šaljemo pozdrave narodima koji žive na Balkanu, posebno našoj braći u Bosni i Hercegovini. ”

Sjećanje na rat dalo je emotivne trenutke

Hanka Paldum je također rekla: „Širimo ljubav i mir, ali u određenom smislu, mi smo protivnici. Muzika nam je puno pomogla, osobito u ratu. Sjećam se dobro, topovsko zrno je palo u moju kuću. Svuda je bilo dima. Stajala sam pred vratima kuće, držeći metlu u ruci. Počela sam pjevati i u isto vrijeme su mi navrle suze. “Muzika daje snagu za proteste, za otpor”, kazala je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.