HAOS DILJEM HRVATSKE: POPLAVE, PIJAVICE, JUGO, OGROMNI VALOVI

Posljedice prošlog nevremena još nisu sasvim sanirane, a već je stiglo novo. Ovaj put će potrajati više dana, a pravi problemi očekuju se danas i sutra, i to ne samo na obali.

Jugo ponovno stvara probleme u pomorskom saobraćaju, a u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije – od sjevernog Jadrana do Dubrovnika. Obilna kiša poplavila je rive, a u Umagu je zabilježena i pijavica. Problemi nisu samo na obali, obilna kiša pada diljem Hrvatske, zbog čega je već došlo do poplava u nekim dijelovima.

Crveni alarm

Zbog obilne kiše za područje Istre i Like i Gorskog kotara izdan je za danas crveni alarm, a isti je na snazi i za ostatak obale zbog olujnog juga.

I danas će istočna Hrvatska biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika. U Podunavlju će kiša izostati, bit će i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka biti i oko 20 °C. Prema zapadu raste vjerovatnost za kišu, a i temperatura će biti niža.

U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C. Kiša česta, ponegdje i obilna, a može i zagrmjeti.

U gorju i na sjevernom Jadranu još nepovoljnije – na snazi je i najviši stepen upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar. Najintenzivnije će biti u noći i prijepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabiti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C.

U Dalmaciji pak između 17 i 20 °C. Ponegdje će biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome saobraćaju te opet plavljenja obale.

Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka, prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Do ponedjeljka još povremeno kiša i jak vjetar, pa stabilnije

I u nedjelju će duž obale Jadrana biti obilne kiše, osobito u Dalmaciji. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i najprije na sjeveru okrenuti na sjeverozapadnjak. U ponedjeljak slijedi prolazno smirivinje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije. Ni sredina sedmice ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabjeti.

I na kopnu će nedjelja još biti vrlo kišovita, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Od ponedjeljka ipak posvuda mirnije, no i dalje nestabilno i promjenljivo, uz češću kišu u krajevima uz Jadran. Nakon nedjeljne izuzetno visoke temperature za doba godine, u novoj sedmici ipak niže vrijednosti, no i dalje iznadprosječne.

Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjeren je jaki olujni udar od 105 km/h.

Kroz Umag prošla pijavica

Kako javlja Istramet, jučer je kroz Umag je možda prošla pijavica. Još uvijek provjeravaju informacije i dodaju kako je zabilježena šteta u gradu.

Stradalo je drveće i krovovi zgrada, crijep je razbacan po ulicama. Nedugo prije toga, Umag je pogodila obilna kiša.

Na Facebooku meteoservisa RIMETEO javljaju kako su Cres, Lošinj i Rab zbog jakog juga odsječeni od ostatka zemlje.

Poplave u Zagorju

Obilna kiša koja čitavu noć neprestano pada stvorila je velike probleme i u Zagorju. Vatrogasci DVD-a Zlatar Bistrica javili su se s terena rekavši kako ispumpavaju cestu prema Konjščini gdje voda već, nažalost, ulazi u kuće. Kako su rekli, budući da nije bilo naznaka da se voda uspije ispumpati, načelnik Žarko Miholić uz zapovjednika DVD-a izdao je zapovijed da se prekopa nogostup kako bi se voda lakše mogla povući, javlja Zagorje.com.

Prema riječima predsjednika DVD-a Bedekovčina Željka Odaka, i u Bedekovčini su padaline uzrokovale poprilične poplave. “Jutros u 6.50 sati uzbunjena je vatrogasna postrojba DVD Bedekočvina zbog poplava uzrokovanih noćašnjim kišama. Vatrogasci su na terenu i ismpumpavaju vodu kod pekare Tomaševski”, rekao je Odak dodajući da poziva i dalje imaju jako mnogo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.