HAYAT.BA DONOSI SNIMAK VOŽNJE NOVIM AUTOPUTEM: JAKE POLICIJSKE SNAGE, DOGAĐAJ POD LUPOM REGIONALNIH MEDIJA

Kao što je i najavljeno, Bosna i Hercegovina danas dobija nove kilometre autoputa koji će biti pušteni u funkciju nakon otvaranja Međunarodnog graničnog prijelaza Svilaj.

Ekipa Hayata provozala se cestom dužine 10,7 kilometara od Odžaka do Svilaja, cijeli događaj obezbijeđen je jakim policijskim snagama. Otvaranje prate i mediji iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

Hayat

Putarina na dionici Svilaj – Odžak se naplaćuje od dana puštanja u promet navedene dionice. Ista je regulisana Uredbom o izmjeni uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1 koju je vlada FBiH donijela na 245. sjednici održanoj 26.11.2020. godine,  a sve u skladu sa Članom 6. i Članom 110. Zakona o cestama FBiH.

Naknada za korištenje autoceste na dionici Svilaj – Odžak iznosi 1,20 KM za I klasu vozila, 2,50 KM za II, 3,50 za III, te 5 KM za IV klasu vozila.

Hayat

Ovih skoro 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C izgrađeno je još 2017. godine, a do sada nije bilo moguće pustiti ih u promet s obzirom na to da tada nije postojao most koji bi povezao BiH s Hrvatskom.

Hayat

Dionica na sjeveru BiH finansirana je sredstvima EBRD-a (40 miliona eura), EIB-a (11,8 miliona eura) i bespovratnih sredstava EU (17,4 miliona eura) osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Hayat

Carinska služba UIO i službenici Granične policije BiH od jutros su na GP Svilaj, ali putnici će moći prelaziti tek nakon što se most na rijeci Savi i zvanično otvori presijecanjem vrpce, što je predviđeno za sutra u 14 sati.

Pogledajte video OVDJE.

Izmjena 12.10.2021.: U prvoj verziji teksta navedeno je da se putarina neće plaćati jer se čeka odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev JP Autoceste da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra ove godine. Nakon analize Raskrinkavanja, utvrđeno je da se putarina ipak naplaćuje od dana putašanja u promet. Shodno tome, u tekstu smo izvršili izmjene u tom dijelu teksta.

Hayat

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE