HAYAT NA TRAVNIČKOJ TVRĐAVI: OVAJ VEZIRSKI GRAD IMA 18 DŽAMIJA, A BIO JE I CENTAR BOSANSKOG PAŠALUKA

Hayat televizija i ovog Bajrama pokazuje vam sve ljepote BiH, mnogo toga je na šta bi svi trebali biti ponosni.

Grad Travnik je vezirski grad, grad sa dugom tradicijom i bogatom historijom, upravo zbog toga naša ekipa je odlučila javiti vam se sa mjesta kojeg nazivaju centrom Travnika, sa tvrđave Stari grad, tvrđave koja je nacionalni spomenik BiH.

 Ona je jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne i Hercegovine, u kojem su naredni historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja. Sudeći prema predajama, načinu gradnje i drugim pokazateljima pretpostavlja se da je tvrđava izgrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća, te da je njen graditelj kralj Tvrtko II Kotromanić, ali se navodi da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša.Današnji izgled bedema i tvrđave same predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda.

1953. godine tvrđava se stavlja pod patronat Zavičajnog muzeja Travnik, a ubrzo je Stari grad postao centar kulturnog i zabavnog života Travnika u koji dolaze brojni turisti i posjetioci. O ovom nacionalnom spomeniku BiH novinarki Ajli Arifović govorila je Amela Tiro, zemaljski pedagog.

  • Svakako da se tradicijski obilježava Bajram u Travniku, to je jedan od rijetkih gradova koji ima 18 džamija. Specifično je i to da je bio centar bosanskog pašaluka. Najpoznatija džamija gdje se klanja Bajram jeste šarena džamija koja krasi naš grad. Specifično je i to da turizam u Travniku krene u periodu poslije Ramazanskog Bajrama – kazala je Tiro.

https://www.youtube.com/watch?v=gFr-n8tRC6A&feature=youtu.be

Video pogledajte i OVDJE.

(Ajla Arifović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.