HEKLANJE ODLIČNO ZA FUNKCIONISANJE MZGA, RAZLOGA JE VIŠE

Tehnologijom opsjednutom svijetu nedostaju vještine poput pletenja, crtanja, heklanja, izrađivanja namještaja, kuhanja.

Zbog toga i mozak trpi. Ukoliko želite uvježbati mozak, pitajte baku za savjet, poručuje studija objavljena u “British Journal of Occupational Therapy”, koja je pokazala da pletenje i šivanje jačaju pamćenje, koncentraciju i kreativnost, a istovremeno smanjuju stres te podstiču osjećaj sreće i spokoja.

Pletenju se danas više pristupa radi iskustva, a manje radi samog rezultata. Pletenje je nova joga s brojnim koristima za zdravlje.

Prvi tragovi o pletenju kakvo danas poznajemo u Evropi se pojavljuju u 14. vijeku, kada se smatralo potrebnom i praktičnom vještinom.

Bilo je ograničeno na izradu korisnih predmeta poput čarapa, a za one malo siromašnije predstavljalo je i način zarade. Tek se odnedavno počelo plesti radi zadovoljstva, izražavanja kreativnosti i razbibrige.

Pletenje se počelo smatrati i djelotvorinom holističkom terapijom jer tretira um i tijelo kao cjelinu. To je takođe i izrazito fleksibilan vid terapije, jer je pogodan za početnike, a pletivo možete ponijeti sa sobom bilo gdje.

Cilj terapeutskog pletenja je u tome da zaokupi jedan dio mozga dok se ostali dijelovi opuštaju, a smatra se da ima višestruko pozitivne učinke na zdravlje, od smanjenja stresa do lakšeg nošenja s emocionalnim problemima, pišu Nezavisne.com.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE