HERCEGOVAČKI VLADIKA PROTESTOVAO ZBOG CRKVENOG ODLIKOVANJA VUČIĆU

Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije vratio je patrijarhu Irineju panagiju, koju ju je od njega nedavno dobio povodom osam stoljeća crkvene samostalnosti.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba vladika Atanasije Jevtić vratio je odlikovanje odmah po završetku centralne proslave u znak protesta zbog odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Ordenom Svetog Save Prvog reda odlikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga smatra izdajnikom Kosova i Metohije.

Jevtić je panagiju, svojevrsno priznanje, dobio na centranoj proslavi jubileja 800 godina crkvene samostalnosti u manastiru Žiča, a vraćanje je okarakterisano kao čin protesta.

Panagija je mala ikona od plemenitog metala koja se kao dio vladičanske odore obično nosi na lančiću oko vrata. Patrijarh Irinej je u Žiči, posle liturgije darovao panagijama sve prisutne srpske arhijereje.

Atanasije nije jedini koji je dodijeljivanje najvećeg crkvenog odlilovanja Aleksandru Vučiću smatralo neprimjerenim te se očekuje brzo sazivanje vanrednog Sabora koji bi se trebao odrediti po ovom pitanju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POPULARNA SIJAMSKA BLIZANKA UDALA SE ZA VOJNOG VETERANA

0
Sijamska blizanka Abby Hensel, koja je postala poznata kada se zajedno sa sestrom Brittany pojavila u showu Oprah Winfrey 1996. godine, se udala.