HERMANN HESSE DOBIO NOBELOVU NAGRADU: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Njemački pisac Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, umro je 1962. godine. Pisao je o savremenom životu i otporu konvencionalnim društvenim normama, što ga je šezdesetih godina predstavljalo idolom omladine na Zapadu

480. pr.n.e. Perzijanci pod vođstvom kralja Kserksa pobijedili u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku spartanskog kralja Leonide. I pored te pobjede, Kserks nije uspio da pokori Grke, već je pored još nekih manjih uspjeha morao da se povuče iz Grčke.

378. U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočnorimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima.

1842. SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade od Mainea do Velikih jezera.

1942. Tokom kampanje Napustite Indiju Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandhija i još 50 njegovih sljedbenika. Gandhi je u zatvoru 21 dan štrajkovao glađu, a pušten je 1944. pod pritiskom javnosti.

1945. Amerikanci su, na kraju Drugog svjetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posljedica radijacije. Japan je kapitulirao 15. augusta, čime je rat okončan.

1945. Na trećem zasjedanju u Beogradu Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1954. Kao odgovor na prijetnje SSSR-a i istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i Jugoslavija zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći na rok od 20 godina.

1965. Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Commonwealtha poslije otcjepljenja od Malezije.

1969. Glumica Sharon Tate, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijene u njenoj kući na Beverly Hillsu.

1974. Potpredsjednik SAD-a Gerald Ford postao je predsjednik, nakon što je Richard Nixon, zbog umiješanosti u aferu Watergate, podnio ostavku.

1975. Umro ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svjetske muzike 20. vijeka.

1992. U mjestu Kruševo, južno od Mostara, u oružanom sukobu bojovnika HOS-a i HVO-a, poginulo devet pripadnika HOS-a, među kojima i zapovjednik HOS-a, general-bojnik Blaž Kraljević.

1999. Bosanski Hrvat Vinko Martinović Štela, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima, izručen Haagu. Osuđen na 18 godina zatvora.

1999. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin ukazom smijenio predsjednika vlade Sergeja Stepašina, kojeg je nepuna tri mjeseca ranije postavio na to mjesto i za novog šefa ruske vlade imenovao Vladimira Putina.

2000. U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

2004. Terry Nichols osuđen u Americi na 161 doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Cityju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

2008. Umro palestinski pjesnik Mahmoud Darwish, najpriznatiji palestinski pjesnik, čija je poezija prevođena na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda, kritikujući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.