HEROJ DANA: PRIPADNIK GSS-A SPASIO DIVLJEG KONJA IZ MULJA!

Veliko spašavanje mlade ždrebice u petak kod Livna pokrenuo je Ante Ivković iz Zagoričana, koji je alarmirao sve kako bi životinja preživjela.

Pripadnik Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, otkopavao ju je rukama, vukao užetom, i uspio…

  • Momak se skinuo u gaće, ušao u mulj i spasio ždrebicu, svaka mu čast”, opisuje Ante Ivković iz Zagoričana kraj Livna pothvat Ade Durana iz lokalnog GSS-a.

U petak su cijelo popodne spašavali ždrebicu koja je tri dana bila zaglavljena u blatu.

Prvi dan ju je u mulju slučajno uočio susjed, a drugi dan su je dvojica mještana pokušala izvući traktorom. Na ‘treću sreću’ odazvao se sugovornik Ante Ivković, koji se inače o divljim konjima brine gotovo 40 godina.

  • Otkopavali smo je dva sata. Prvo smo je užetom pažljivo pokušali obuhvatiti za vrat, no sirota je sva bila ukočena i teško disala”, kaže Ivković za 24sata.hr. Ado Duran nije odustao sve dok je nije otkopao.
  • Bio je u mulju puna dva sata, pokazao je veliku humanost i hrabrost”, kaže Ivković. “Užetom smo joj uhvatili prednju nogu, otkopavali je rukama i lopatom.”

Na kraju su uspjeli.

  • Ne bih rekao da sam junak, morao sam biti u gaćama jer svaka oprema otežava kretanje u tom mulju”, kaže Duran i dodaje da je i kobila pomagala.

Bila je iscrpljena, a nakon što su je nahranili, ostavili su je u divljini. Pretpostavljaju da se pridružila krdu konja koje su vidjeli u blizini.

  • Spašavali smo mi različite životinje, često krave, ali ovo je bio poseban slučaj”,  kaže.
  • Počeli smo je masirati i hraniti divljim šipkom i travom, pojela je sve što bismo joj dali”, opisuje, navodeći da se jadna kobila tek iz trećeg pokušaja, nakon nešto više od pola sata, uspjela sama podići na noge.
  • Pomogli smo joj ustati, ali bi opet pala na tlo”, dodaje.

Tek nakon što je ždrebica donekle došla k sebi i vidjeli da može sama, ostavili su je u divljini. Ivković se sav naježio od sreće u trenutku kad je ždrebici postalo bolje. On, kaže, oduvijek ima posebnu ljubav prema konjima.

Kaže da ljudi znaju svime i svačime hraniti konje kako bi ih tada mogli fotografirati

  • Za konje je najvažnije da ih zaštitite od ljudi”, zaključuje Ivković.

Ipak, ovaj slučaj bio je predivna iznimka od tog pravila.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.