HISTORIJA KRALJEVSKIH SAHRANA: VEĆA PRIVRŽENOST JAVNOSTI KRALJEVSKOJ PORODICI

Profesor moderne britanske historije na Univerzitetu Philip Williamson objašnjava kako su se tradicije promijenile kada su u pitanju kraljevske sahrane i kako će današnja u Westminsterskoj opatiji biti jedinstvena.

Veliki kraljevski događaji u Ujedinjenom Kraljevstvu često su mješavina starog i novog, a komemoracija i sahrana kraljice Elizabete II neće biti izuzetak. Iako će vjerovatno biti nekoliko novih dodataka, naizgled tradicionalni elementi nisu toliko stari koliko se čini. Dok su neki noviji elementi oživljavanja iz prošlosti.

Rane komemoracije

Od 18. vijeka svi su britanski monarsi pokapavani u Windsoru i dugo su se ceremonije odvijale u dvorcu Windsor.

Promjene su započele smrću kraljice Viktorije 1901. To je djelimično bilo priznanje njene duge vladavine od 63 godine. Ali bio je to i vrhunac nastojanja na njenim jubilejima 1887. i 1897., da se monarhija učini javnom. To je trebalo podstaći veću privrženost javnosti kraljevskoj porodici u društvu koje je postajalo sve demokratskije i potencijalno kritičnije prema drevnoj i privilegiranoj instituciji.

Reuters

Javna stvar

Nakon smrti Viktorijinih nasljednika, preduzete su dodatne mjere za uključivanje javnosti.

Kad je Edward VII umro u Londonu 1910., uvedeno je javno ležanje u Westminster Holu. Njegov sin, George V, insistirao je da pristup treba biti “demokratski” i gotovo 300.000 članova javnosti odalo je počast prolazeći pored kovčega. Također je zatražio da sve lokalne komemoracione službe na dan sahrane započnu u isto vrijeme kad i služba u Windsoru, kako bi se stvorilo istovremeno nacionalno učestvovanje u molitvama komemoracije.

Komemoracija kraljice Elizabete II

Mnogi aspekti kraljevskih komemoracija od 1901. ostaju sastavni dio aranžmana 2022. godine, ali postoje novi elementi.

Neke od ovih dodataka rezultat su napretka televizije i elektronskih medija, druge su danak čak dužoj vladavini od vladavine kraljice Viktorije.

Stanje zajednice Ujedinjenog Kraljevstva takođe je uticalo na planove koje su državna služba i Buckinghemska palača održavale i redovno revidirali od 1930-ih za “propast krune” – u novije vrijeme poznate pod kodnim nazivom “Operacija Londonski most”.

Unija je oslabila od 1952., s razvojem stranaka za nezavisnost i dekoncentrisane uprave. Planovi uključuju događaje koji će pomoći u održavanju položaja monarhije u različitim dijelovima Unije. Kao takvi, novi kralj i kraljica će prisustvovati “nacionalnim” komemorativnim službama u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.