HISTORIJSKI DOGAĐAJ: DVIJE ŽENE PRVI PUT PROŠETALE SVEMIROM

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su danas izašle iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) kako bi obavile jedan popravak, što je prvi put u historiji istraživanja svemira da dvije žene izađu u svemir.

Taj izlazak bio je planiran u martu, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka, jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina.

Današnji izlazak, koji je počeo u 13:48 po srednjoevropskom vremenu, trebao bi trajati pet i pol sati, tokom kojih one trebaju zamijeniti jedinicu za punjenje baterija iz 2000. godine, koja se iz nepoznatih razloga pokvarila prošlog vikenda.

Iskusnija Kristina Koh je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kablom za stanicu koja se kreće brzinom od 8 km u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad okeana, piše Jutarnji.hr

Zatim je krenula i Jessica Meir, koja je u septembru stigla na ISS, dok su unutar stanice ostali jedan Amerikanac, dvojica Rusa i jedan Italijan.  To je bio četvrti izlazak u svemir Christinae Koch.

Od 1998. godine i početka misije ISS-a u svemir je izvedeno 221 izlazaka od kojih su u 43 učestvovale žene astronauti.

Svemir je dugo bio rezerviran za muškarce.

 U NASA-i su prvi astronauti bili vojni piloti, muškarci. Prva žena u svemiru je bila Ruskinja Valentine Tereškova 1963. godine, a prva Amerikanka Sally Ride 1983 godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE