HISTORIJSKI TRENUTAK: HELIKOPTER LETIO IZNAD POVRŠINE MARSA, POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Danas je iznad površine Marsa kratko letio NASA-in minijatirni helikopter Ingenuity. To je prvi put u historiji da je jedan helikopter letio iznad površine nekog drugog planeta.

Tokom probnog leta helikopter težak oko 1.8 kilograma letio je do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

NASA je na Twitteru objavila fotografiju sjenke helikoptera na tlu Marsa (naslovna fotografija), koju je snimio Ingenuity.

NASA-in rover Perseverance, koji je donio minijaturni helikopter na površinu Marsa, poslao je i fotografiju leta helikoptera koju je snimio rover..

Rover Perseverance je na Mars stigao u veljači, a u 203 dana leta prešao je 472 milijuna kilometara.

Sletio je u osušeni krater Jezero dug 45 kilometara, a u naredne dvije godine trebao bi ga pregledati, prenosi Index.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUNČANIJE VRIJEME DO KRAJA SEDMICE, OD 1. APRILA PROMJENE

0
Nestabilno vrijeme zadržaće se do petka uz povremene padavine u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, kao i u Hercegovini, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.