Postat će vam nova omiljena jesenja poslastica. Jabuke, cimet, orasi i šlag u obliku kremasto sočne torte, su pravi izbor za ove hladnije dane. Ukus i miris su fenomenalni, vrijedi da je napravite. Iskoristite sezonu jabuka i umjesto klasične lijenje pite i kolača sa jabukama napravite nešto malo drugačije.
Sastojci:
Korica:
2 jaja
100g šećera
1 kesica vanilijinog šećer
prstohvat soli
100ml ulja
80ml mlijeka
80g brašna
50g mljevenih oraha
Fil od jabuke:
600g jabuka (zlatni delišes)
2 kašike limunovog soka
1 kesica pudinga sa ukusom vanilije
50g šećera
350ml soka od jabuke
1 kesica cimet šećera
Još:
250g slatke pavlake
50g šećera
1 kesica vanilijinog šećera
1 kesica kremfixa
1 kašika cimeta
Priprema:
Za koricu mikserom umutiti jaja, šećer, so i vanilijin šećer. Mutiti 10ak minuta dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetlo žute boje. Dodati ulje i mlijeko, kratko umutiti. Brašno pomiješati sa mljevenim orasima, postepeno dodavati u smjesu i mutiti dok se ne sjedini, ne treba premutiti.
Smjesu rasporediti u kalupu prečnika 22 cm obloženim pek papirom i peći 20 minuta na 180 stepeni. Uraditi provjeru čačkalicom, gotova kora neka se ohladi u potpunosti.
Za fil očistiti jabuke i isjeći na kockice. Dodati limunov sok i kuhati 5 minuta ili dok ne omekšaju. Za to vrijeme u drugoj posudi pomiješati sok od jabuke, puding od vanilije, šećer i cimet šećer.
Čim jabuke smekšaju, dodati u šerpu prethodno pomiješane sastojke. Uz pomoć žice na srednjoj temperatu miješati i kuhati fil dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
Gotov fil odmah rasporediti u kalupu preko ohlađene kore. Ostaviti par minuta na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider na 3h.
Na kraju umutiti slatku pavlaku sa šećerom i vanilijin šećerom, na polovini mućenja dodati i kesicu kremfixa. Umućenu slatku pavlaku staviti u dekor kesu, ukrasiti površinu torte i posuti cimetom. Nakon toga je odmah spremna za jelo.