HNS: MORAMO BITI POSVEĆENI ČLANSTVU U EU I NATO-U

Hrvatski narodni sabor (HNS) apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje naroda, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Temelji konsenzusa i važnost dogovora, mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH. Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike”, saopćeno je iz HNS-a.

Dalje ističu da su politički predstavnici hrvatskog naroda, djelujući kroz Hrvatski narodni sabor, zauzeli svoja principijelna stajališta.

“Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni evropskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudaca”, kazali su.

Smatraju da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce.

“Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH. Hrvatski narodni sabor nastavlja s odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka”, dodali su.

Na kraju saopćenja se ističe da HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja.

“Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje.”

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.