HOĆE LI 22.000 ZAPOSLENIH U INSTITUCIJAMA BIH OSTATI BEZ PLAĆE ZBOG BLOKADE IZ RS-A?

Odluka o privremenom finansiranju insitucija Bosne i Hercegovine, u kojima je zaposleno 22.000 ljudi, istječe sa posljednjim danom septembra.

Šta će se desiti nakon 30. septembra? Politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bojkotuju rad državnih insitucija, BiH je ušla u posljednji kvartal 2021. godine, a da nije usvojila budžet.

  • Nažalost, bliži se vrijeme isteka odluke o privremenom finansiranju državnih institucija. Problem je prije svega zato što nije usvojen budžet.

Tačka koja se tiče usvajanja budžeta naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BIH, ali niko ne zna da li će se ona uopće i održati, s obzirom na blokadu iz RS-a – kaže za Faktor Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Kako nam je Rančić kazao, Ministarstvo je pripremilo prijedlog privremenog finansiranja za period oktobar – decembar i on bi se mogao naći na dnevnom redu sjednice Vijeće ministara BiH. Ako je bude.

  • Svoj dio posla smo uradili. Da li će predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija zakazati sjednicu? Teško je to prognozirati. Ko zna, nije isključeno da predstavnici iz RS-a tumače kako odluka o finansiranju državnih institucija nije suprotna interesima ovog entiteta i zaključcima NSRS-a – govori Rančić.

Za to postoji i jedan praktičan razlog.

  • Od 22.000 zaposlenih skoro trećina, najmanje 6.000 dolazi iz RS-a. Sigurno ne bi bili zadovoljni da ostanu bez primanja. Ima još jedna bitna činjenica. Ukoliko iz RS-a ustraju na bojkotu rada, državne institucije će doći u tešku finansijsku situaciju, bit će to još jedan vid blokade države BiH – smatra Rančić, piše Faktor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE