HOĆE LI PASTI BORAČKI ZAKON: ‘ZABORAVLJENI BRANITELJI’ PRIPREMAJU APELACIJU

Udruga „Zaboravljeni branitelji“ priprema apelaciju za Ustavni sud FBiH kojom će se tražiti poništavanje nedavno usvojenog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Kako je rekao jedan od predstavnika Udruge Drago Grbavac, branitelji imaju obećanje onih koji imaju pravo podnijeti apelaciju da će to i učiniti. Pravo, prema Ustavu FBiH, imaju premijer i dopremijeri, predsjednik i potpredsjednici FBiH i trećina članova bilo kojeg doma Federalnog parlamenta.

Grbavac nije želio otkriti ko im je obećao uložiti apelaciju, ali je poručio da su vrlo izvjesni i protesti članova Udruge, jer smatraju da je zakon diskriminatoran.

– Vidjet ćemo kada se objave informacije kome je data naknada. Ljudi su ogorčeni. Dobivamo informacije da naknadu traže žene koje nisu vidjele prve borbene crte. I dobit će je, jer ispunjavaju nakaradne uvjete. A onaj što je bio na ratištu neće dobiti, jer, recimo, nije na birou godinu ili nema 57 godina – kazao je Grbavac.

Dodao je da članovi Udruge „Zaboravljeni branitelji“ nisu učestvovali u izradi Zakona, koji su, podsjetimo, borci tražili i na ulici.

Slični kriteriji

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, ističe da su iz ove udruge „rušili zakon od početka“ te nisu htjeli biti dio predstavnika boraca koji su učestvovali u njegovoj izradi i bili su izvan boračkih koordinacija.

Salko Bukvarević / Arhiv

– Ovaj zakon ne može biti diskriminatoran kada imate Zakon o povoljnijem penzionisanju boraca koji ima slične kriterije – dodao je Bukvarević.

Prema boračkom zakonu, pravo na egzistencijalnu naknadu ima onaj ko je bio pripadnik oružanih snaga bar godinu, na birou je najmanje godinu i nema primanja viša od 173 KM te da je stariji od 57 godina. Očekuje se da će ovo pravo ostvariti oko 20.000 boraca.

Zakon padao zbog maksimalističkih zahtjeva

Hamza Krkalić, koji je učestvovao u izradi Zakona u ime demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu, poručio je da svako ko hoće, neka slobodno tuži, ali da on nema sumnje da će Zakon opstati, piše Avaz.

– Ni ja nečim nisam zadovoljan. Ali smo deset godina pokušavali doći do tog zakona i došli smo do teksta koji je rezultat kompromisa. U izradi su učestvovali i iz HVO komponente. A upravo zbog maksimalističkih zahtjeva kakvi su bili postavljani, zakoni su ranije padali. Naravno, borba ide dalje za borce mlađe od 57 godina – kazao je Krkalić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.