HOĆE LI ŠKODA BITI OPET JEFTINA?

Prošlog mjeseca pojavila se informacija kako će Škoda u budućnosti biti sinonim za jeftine automobile. Izgleda da u tome ima nešto.

Naime, kako javlja Automotive News Europe, šef Škode Bernhard Maier je zbog nezadovoljstva Škodinih korisnika morao reagirati. Sročio je interni dopis u kojem kaže kako su glavne vrijednosti Škode kao marke prostranost, praktičnost, povoljni omjer uloženog i dobivenog te napredan dizajn, a “to se neće promijeniti u budućnosti“.

Reakcija je to na glasine kako je prvi čovjek Volkswagena odlučio stati na kraj kućnoj konkurenciji prema Volkswagenu. Tu se najviše misli na Seat i Škodu, a deblji kraj je izvukla upravo Škoda. Tako će Seat otići na višu razinu prema premiumu, a Škoda se spustiti. I to jako nisko, na razinu cijena u rasponu od 10.000 do 20.000 eura, piše Suddeutsche Zeitung.

Svi se odmah prisjećaju prvog model nastalog pod kapom Volkswagena. Bila je to Felicia, model s kojim je Škoda krenula u renesansu. Predstavljena je 1994. godine kao nasljednica Favorita, a do 2001. godine prodana je u više od 1,4 milion primjeraka. Nakon toga dolaze još uspješniji modeli pa posljednjih godina Škoda ostvaruje sve veću prodaju i, što je bitno, raste joj profit.

A činjenica da je uspješnija od Volkswagena nikome ne bi pasala, posebno zbog manjih troškova proizvodnje u Češkoj uz izostanak potrebe za tehnološkim razvojem. Upravo zato Škoda ima brojne neprijatelje u Njemačkoj. Jedan od njih je Bernd Osterloh, koji je kao predstavnik zaposlenika Volkswagena zahtijevao da Volkswagen uskrati isporuku novih tehnologija Škodi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE