HRANA KOJA NAKON PODGRIJAVANJA POSTAJE – OTROVNA

Ritam života kojim danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za pripremu svježih jela kod kuće.

Zbog toga posežemo za brzim rješenjima, među kojima je i podgrijavanje hrane spremljene prije nekoliko dana.

Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za ponovno podgrijavanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju, piše Women’s Day.

Dok neke i mogu da budu istog ukusa kao kada su prvi put pripremljene, poput pasulja, graška i raznih supa, ove namirnice ne bi trebalo baš nikad da podgrijavate:

Piletina

Piletina i ostalo živinsko meso, kao i jaja, često mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrijavate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve dijelove hrane, kao kad je zagrijavate na šporetu.

Ponovno zagrijavanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom zagrijavanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba.

Krompir

Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kisikom.

Podgrijavanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posljedice.

Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju.

Ukoliko se ne čuvaju pravilno, Gljive vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrijavanja.

Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrijati isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni, piše “Radio Sarajevo“.

Špinat i drugo lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gdje se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrijavanjem mogu da se pretvore u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Ilustracija

Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kisik do organa, a kod male djece mogu da dovedu do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usljed respiratornih tegoba.

Riža

Najvažnija stvar u vezi kuhane riže je to kako se čuva nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuhanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju.

Podgrijavanje pirinča neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE