TVRDO KUHANA JAJA
Ne pokušavajte da kuvate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu.
Naime, naglo povećanje temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gdje da pobjegne, pa jaje može da “eksplodira”.
Imajte na umu da se to obično dešava tek nakon što tvrdo kuhano jaje izvadite iz rerne, a niko ne želi ostatke vrućeg jajeta na rukama, licu i kuhinji.
ZAMRZNUTO MESO
Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbjegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu početi da se kuhaju, dok deblji dijelovi mogu i dalje ostati zamrznuti.
Ako imate mikrotalasnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomjerne raspodjele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se.
Zato je najbezbjednije ostaviti meso da se odmrzava u frižideru.
MESNI PROIZVODI
Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagriju u mikrotalasnoj pećnici.
PILETINA
Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuhate kako biste ubili sve bakterije.
Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomjerno da skuva svaki dio piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrotalasnoj, piše portal Zadovoljna.hr.
RIŽA
Nekuhana riža sadrži male bakterije koje mogu da prežive kuhanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutnu kada izvadite rižu koja je kuhana u mikrotalasnoj pećnici i ostavite je na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu izazvati stomačne probleme.