HRVATSKA U ČEKAONICI ZA EURO: SUSJEDI UŠLI U ERM II TEČAJNI MEHANIZAM

Republika Hrvatska ušla je u evropski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj, a Hrvatska narodna banka uspostavila je blisku suradnju s Evropskom centralnom bankom i time postala, objavili su petak ESB i Europska komisija.

  • Na zahtjev Republike Hrvatske, ministri financija država europodručja, predsjednica Evropske centralne banke te ministri financija i guverneri središnjih banaka Danske i Hrvatske, slijedom postupka u kojemu je sudjelovala Evropska komisija i nakon konsultacija s Privrednim i financijskim odborom (EFC), donijeli su zajedničku odluku o uključivanju hrvatske kune u mehanizam ERM II – navodi se u saopćenju.

Centralni paritet hrvatske kune utvrđen na 7,53450 kuna za jedan euro.

Hrvatska kuna učestvopvat će u mehanizmu ERM II u standardnom rasponu fluktuacije plus/minus 15 posto oko centralnog pariteta. Obvezni intervencijski tečajevi bit će objavljeni u ponedjeljak, 13. jula u vrijeme otvaranja deviznih tržišta.

Sporazum o učestvovanju kune u ERM II temelji se, između ostaloga, i na obvezi Hrvatske da se simultano priduži bankovnoj uniji.

Inače, država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku evropsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

Kako se navodi u saopćenju, Hrvatska je uspješno provela mjere na koje se obvezala u pismu namjere o ulasku u evropski tečajni mehanizam iz jula 2019., koje se odnose na daljnje jačanje supervizije bankovnog sistema, jačanje okvira za provođenje makroprudencijalne politike, jačanje okvira za spriječavanje pranja novca, unaprjeđenje sustava prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka, poboljšanje upravljanja u javnom sektoru te smanjenje administrativnoga i financijskog opterećenja za privredu.

  • U cilju ostvarenja visokog stepena održive ekonomske konvergencije i uspješnog učestvovanja u europodručju, Republika Hrvatska se obvezala na provedbu dodatnih mjera u reformskim područjima te je iskazala čvrstu namjeru da uvede euro kada kriteriji konvergencije budu ispunjeni. Navedene dodatne mjere odnose se na jačanje okvira za borbu protiv pranja novca, smanjenje administrativnoga i financijskog opterećenja za privredu daljnjim pojednostavnjivanjem administrativnih postupaka i smanjenjem parafiskalnih i neporeznih davanja, poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima te jačanje nacionalnoga stečajnog okvira – ističe se u saopćenju.

Istodobno, Evropska centralna banka (ESB) danas je donijela odluku o uspostavljanju bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), čime je hrvatska centralna banka postala dijelom jedinstvenoga nadzornog mehanizma i prije ulaska u europodručje, što znači da ESB preuzima superviziju hrvatskih banaka.

Odluka o bliskoj suradnji stupit će na snagu 14 dana od objave u Službenom listu Evropske unije.

U sljedećem razdoblju ESB će izvršiti procjenu i odlučiti koje hrvatske banke ispunjavaju kriterij za svrstavanje među značajne institucije, a od 1. oktobra 2020. provodit će i neposrednu superviziju značajnih institucija u Hrvatskoj. Također, od datuma stepena na snagu odluke ESB-a o bliskoj suradnji Republika Hrvatska učestvovati će i u jedinstvenome sanacijskom mehanizmu (SRM), navodi se u saopćenju ESB-a, prenosi Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.