HRVATSKA: U VUKOVARU OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA TRAGEDIJE I STRADANJA

Hrvatska danas obilježava 32. godišnjica stradanja Vukovara iz posljednjeg rata, kada su nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne snage zauzele grad, sa stotinama mrtvih i ranjenih na obje strane.

Bitka za taj istočnoslavonski grad završila je nakon 87 dana, 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Povodom godišnjice održana je kolona sjećanja ulicama Vukovara. Dostojanstveno i u miru ulicama Vukovara prošlo je na desetine hiljada građana pristiglih iz cijele Hrvatske.

U čast žrtava Vukovara u Domovinskom ratu vijence ispred spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položile su državna i druge delegacije.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na obilježavanju 32. godišnjice vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu odao je posebno poštovanje hrvatskim braniteljima.

  • Došli smo u grad heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata, da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina – kazao je Plenković.

Istakao je da je zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru.

  • Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo  kazao je predsjednik Vlade.

Dolaskom Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata predsjednik Vlade s izaslanstvom odao je počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu”.

(Anadolija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIDENOVA IZJAVA DA JE JAPAN ‘KSENOFOBAN’ IZAZVALA JE ‘RAZOČARANJE’ U JAPANSKOJ...

0
Tokio je reagirao na izjave američkog predsjednika Joea Bidena u kojima je Japan, jednog od važnih saveznika Sjedinjenih Američkih Država, opisao kao "ksenofoba“.