HRW POTVRDILA GREŠKU SUSJEDA: KRŠILI SU EU ZAKON O IZBJEGLICAMA I LJUDSKIM PRAVIMA

Organizacija Human Rights Watch u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava navodi kako Hrvatska uprkos tome što je nezakonito i nasilno vraćala migrante u BiH i Srbiju, kršeći pritom zakone EU-a o izbjeglicama i ljudskim pravima, nije za to snosila posljedice evropskih institucija.

– Unatoč vjerodostojnim izvještajima tokom godine o nezakonitom i nasilnom vraćanju migranata u Bosnu i Srbiju, kršeći EU zakon o izbjeglicama i ljudskim pravima, Hrvatska nije snosila posljedice institucija EU – piše HRW u izvještaju o ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Organizacija dodaje kako je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za švicarsku televiziju “potvrdila povremenu upotrebu sile, ali je kasnije povukla svoje komentare”.

Po podacima hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova koje prenosi HRW, u prvih osam mjeseci 2019. godine zabilježeno je 11.813 novih migranata i azilanata, uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Turske, što je 8600 više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, javlja Hina.

U istom su razdoblju 974 osobe zatražile azil, a vlasti su odobrile 71 zahtjev za azilom, od čega i 13 iz 2018. godine.

Hrvatska je saopćila da je na svojim granicama blokirala ulazak 9.487 ljudi u prvih osam mjeseci ove godine, stoji u izvještaju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SKANDAL U NJEMAČKOJ: EKSTREMNI DESNIČARI IZ AFD-A PRIMALI NOVAC IZ RUSIJE

0
Zastupnik alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu Peter Bystron bio je, prema češkoj Sigurnosno-informativnoj službi (BIS), jedan od političara koji su primali novac od ruske utjecajne organizacije, pišu Dennik N i magazin Der Spiegel.