I UKRAJINCI TVRDE DA JE NAVALNI UMRO PRIRODNOM SMRĆU: OTKRILI I KAKO

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kyrylo Budanov izjavio je da je ruski opozicionar Aleksej Navalni umro prirodnom smrću dok porodica i saradnici Navalnog krive ruskog predsjednika Vladimira Putina za njegovu smrt.

  • Vjerovatno ću vas razočarati, ali Navalni je stvarno umro od tromboze. To je više-manje potvrđeno. Ovo nisu podaci s interneta, ali nažalost to je prirodna smrt – rekao je Budanov novinarima.

Dodao je da se ne vjeruje da će se Putinov režim u Rusiji srušiti “prirodno, sam od sebe”.

  • Bez naše pomoći to je nerealno – istakao je.

Stabilan režim u Rusiji znači prijetnju Ukrajini i svijetu, pa će ukrajinska obavještajna služba nastaviti s operacijama na ruskom teritoriju.

  • Sve dok se ratuje u Ukrajini, bit će problema u Rusiji. Neprijatelja čekaju nova iznenađenja. Nije preporučio civilima korištenje Krimskog mosta – upozorio je Budanov.

Krimski most, koji se ponekad naziva i Kerčkim mostom, sagradio je Putin nakon aneksije ukrajinskog poluotoka kako bi osigurao pouzdaniju vezu, budući da brodski trajekti, koji često ne mogu ploviti zbog lošeg vremena, ne mogu ploviti.

Od izbijanja rata protiv Ukrajine, most, preko kojeg se opskrbljuje značajan dio ruskih snaga, doživio je nekoliko napada i oštećenja, ali do sada nije trajno onesposobljen.

Navalni, koji je razotkrio korupciju u vrhu ruskog režima, godinama je bio glavno lice ruske opozicije. Godine 2020. hospitaliziran je sa simptomima trovanja. Tvrdio je da je otrovan po Putinovom nalogu. Zapadni laboratoriji potvrdili su da je otrovan bojnim agensom Novičok.

Nakon oporavka i povratka u domovinu lišen je slobode u januaru 2021. godine. U petak, 16. februara, zatvorska služba saopćila je da je političaru pozlilo, izgubio je svijest i nije ga bilo moguće oživjeti nakon šetnje zatvorskom kolonijom. Ove su subote vlasti predale Navalnovo tijelo njegovoj majci. Još nije jasno hoće li porodica moći pokopati političara po svojoj želji.

(Agencije/M.S.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČEH ZAUSTAVIO NADALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA U ČETVRTFINALU

0
Češki teniser Jirži Lehečka moći će prepričavati kako je pobijedio jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.