IAKO SU SMANJENE TRGOVINSKE TENZIJE IZMEĐU SAD-A I KINE, PROBLEM I DALJE NERIJEŠEN

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings navodi kako su trgovinske tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine smanjene, ali da još uvijek nisu u potpunosti uklonjene.

U saopćenju Fitch Ratingsa navodi se kako pozdravljaju to što je proces nazvan prvom fazom u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine okončan dogovorom, ali da trgovinske tenzije između dvije zemlje i dalje traju.

Navodi se kako postoji mogućnost da u sljedećem procesu dođe do povećanja tenzija između Kine i SAD-a te se podsjeća da je SAD namjeravao uvesti dodatne poreze od 25 posto na proizvode iz Kine, ali da je posljednjim dogovorom to smanjeno na 16 posto.

 Rečeno je i kako je, usljed uticaja posljednjih dešavanja, očekivani rast Kine u 2020. povećan s 5,7 posto na šest posto.

Predviđa se i da će globalni ekonomski rast, koji ove godine iznosi 2,6 posto, sljedeće godine iznositi 3,2.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.