Citrusi
Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima.
Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilju vitamina u grejpu, narandži, mandarinama, limunu i limeti.
Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.
Kruška
Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3.000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana.
Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom periodu često pripremaju u kompotima.

Pomažu u regulaciji krvnog sistema, snižavanja pritiska i smirivanja aritmije srca.
Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.
Karfiol
Karfiol je povrće posebno popularno u Evropi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 grama, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K.
Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u supi ili pripremati u rerni.
Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.