IDEALNA POSLASTICA DA SE RAZGALITE NAKON IFTARA: PRIPREMITE TRADICIONALNU EKŠIJU

Znate li šta je ekšija?

Tradicionalni bosanski desert, ekšija je turska riječ i predstavlja kompot od raznog voća začinjen sa mirođijom, odnosno koprom. Ekšija se uvijek pravila uz dodavanje smjese od brašna ili nišeste (gustina), ali u skorije vrijeme to je zamijenio puding raznih okusa.

Ekšija je idealna kao osvježenje u tople dane, a najviše se konzumira tokom mjeseca posta jer sadrži mnogo hranjivih vlakana, a osim toga mnogo je osvježavajuća i jednostavna, piše Coolinarka.

Također, može se praviti rijetka i gusta ekšija, mnogi se uglavnom odluče za onu gušću varijantu.

Od sastojaka za četiri porcije potrebno vam je 2.5 čaše vode (500ml), 1/2 čaše grožđica (60g), 1/2 čaše suhih breskvi (60g), 7 komada hurmi, jedna jabuka, dvije kašike šećera, jedna kašika meda, 1/2 kašikice kopra, jedan vanilin šećer, jedan puding od vanilije.

U šerpicu od 2 litra nasuti 1,3 litara vode, vanilijin šećer i kristal šećera onoliko koliko želite da bude slatko. Kada voda provrije u nju dodati voće te pustiti da kuha nekih desetak minuta. Dok se to kuha u zdjelici razmutiti puding s ostatkom hladne vode i nakon tih deset minuta lagano dodavati u ključalu vodu uz stalno miješanje. Kao da pravite obični puding.

Kada se puding skuha, odnosno dobijete masu koja nije ni gusta kao pudnig, a nije ni tečna kao voda skinete sa šporeta. I što se kuhanja tiče ekšija je gotova. Idealno da razgalite nakon iftara. Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

7 NAMIRNICA KOJE NE BISMO SMJELI JESTI ZA DORUČAK, A TO...

0
Iako se često smatra drukčije, žitne pahuljice nisu hranjiv izbor za jutarnji obrok. Zbog natpisa na ambalažama poput "sadrži cjelovite žitarice" ili "izvor vitamina A i željeza" lako je dobiti pogrešan dojam o tome što se nalazi u kutiji. Procesuiranjem pod visokom temperaturom i tlakom žitarice se pretvaraju u sitne pahuljice kako bi se mogle jesti bez prethodnog kuhanja, a time se uništavaju blagotvorni sastojci.